Retina Dekolmanı Nedir?

Halk arasında “retina yırtılması” olarak adlandırılan retina dekolmanı, retinada oluşan yırtık ve delikler sebebiyle ortaya çıkmaktadır. (Aslında retina dekolmanı ile retina yırtılması farklı şeylerdir.) Retina dekolmanı, bebeklerden yaşlılara kadar neredeyse her yaş grubunda görülen ve olabildiğince erken tedavi edilmesi gereken bir göz hastalığıdır. Aksi durumda körlüğe sebep olabilir.

Dekolmanla ilgili ayrıntılı yazımı Retina Dekolmanı sayfamda; Yırtılma ile ilgili detaylı bilgiyi ise Retina Yırtılması yazımda bulabilirsiniz. Ancak bu sayfada sadece çocuklar ve bebeklerde oluşan Retina dekolmanından bahsedeceğiz.

cocuklarda retina dekolmanı

Çocuklarda Retina Dekolmanı Belirtileri

Bebeklerde retina dekolmanı olduğunu aile büyüklerinin anlaması oldukça zordur. Bu yüzden bebekler doğumdan sonraki 3. ayda, çocuklar ise 1 yaş 3 yaş ve 6 yaşında mutlaka göz doktoruna muayene ettirilmelidir. ( Bebeklerde Görme Gelişimi yazımı okumanız bu anlamda faydalı olacaktır.) Ancak yırtıksız retina dekolmanına sebep olan bazı hastalıklarda bazı bulgular ortaya çıkabilir. Örneğin Coats hastalığında (retina damarlarının gelişim bozukluğu sorunu)  dışarıdan bakıldığında çocuğun bir gözü beyaz görünür. Özellikle fotoğraflarda gözbebeğindeki beyazlık dikkat çeker. Bu durum “lökokori” olarak isimlendirilir.

Retinanın sağlıklı olduğunu gösteren; fotoğraflarda gözbebeğinin kırmızı görünmesidir. Göz bebeğindeki beyazlık Retinoblastom gibi göz tümörlerinde de ortaya çıkabilir.

Ergenlik dönemindeki çocuklar ise, retina dekolmanına ilişkin görme sorunlarını rahatça ifade edebilirler.

Çocuklarda retina dekolmanının gelişme sebepleri arasında en sık rastlanılan durum travmaya dayalı retinada yırtık meydana gelmesidir.

Travmaya dayalı retina dekolmanı öncelikle ciddi görme azalmasına sebep olur. Çocuklarda bunların dışında ışık veya şimşek çakması, gözlerinin önünde kuruma benzeyen siyah noktaların uçuşması gibi bulgular da ortaya çıkabilir.

Miyop Çocuklarda Retina Dekolmanı Riski

Miyopi retina dekolmanı gelişiminde ana risk faktörlerinden bir tanesi olduğundan, miyop çocukların sıkı bir şekilde takip edilmesi oldukça önemlidir. Çocuğun ailesinde miyop birey olması da önemli bir etmendir. Düzenli muayene göz sağlığı için aksatılmamalıdır.

Aile fertlerinde miyopi problemi yaşamış olan çocuklara her sene düzenli olarak göz muayenesi yapılmalıdır.

Çocuklarda Retina Dekolmanı Tedavisi

Çocuklarda uygulanan retina dekolmanı tedavisi, yetişkinlere uygulanan tedavi ile aynıdır.

Dışarıdan “gözü band ile çevreleme” yöntemi ya da ‘vitrektomi’ ameliyatı yapılır. Bazen de ameliyat sırasında bu iki yöntem beraber uygulanır.

Vitrektomi yapılan gözlerde katarakt gelişme riski olabilmektedir. Ancak retina dekolmanı tedavi edildikten sonra kataraktın tedavisi oldukça kolay ve zahmetsizdir. Bazen, vitrektomi yöntemi uygulanan çocuklarda gerektiğinde katarakt ameliyatı da beraber yapılır.

Band uygulaması veya Vitrektomi ameliyatı sonrası göz tansiyonu yükselebilir.

Retina dekolmanı ameliyatı olan çocukların ağır sporlar yapmaması gerekmektedir.

Retina dekolmanı ameliyatı acil bir durumdur. Ne kadar erken ameliyat edilirse elde edeceğimiz görme de o kadar iyi olur. Tedavi için geç kalınırsa tamamen görme kaybı ve körlük olabilir.

Çalışma Saatleri

Hafta İçi : 9:30-18:00 - Cumartesi: 10:00-17:00

Prof. Dr. Yüksel Totan

Editör

Prof. Dr. Yüksel Totan

Göz Hastalıkları Uzmanı

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Güncelleme Tarihi: 17 Ekim 2018

    Soru Sor
TOP