Göz tembelliği (Ambliyopi) nedir?

göz tembelliği tedavisiRetina, gözün arka iç yüzeyini döşeyen ışığa duyarlı özel bir sinir tabakası olup, sanki bir video kamerası gibi görüntüyü elektrik dalgalarına çevirir. Görme siniri de bu elektriksel görüntü sinyallerini beyne iletir. Beynin arkasındaki görme merkezinde bu sinyaller işlenerek baktığımız görüntülerin algılanması ve böylece çevremizi görmemiz sağlanır.

Sağlıklı bir görme için, retina, görme siniri ve beynin görme merkezinin de sağlıklı olması gerekir. Göz tembelliği bu kuralı bozan bir istisnadır. Çünkü, Göz Tembelliği görme yollarında (retina, görme siniri ve beynin görme merkezi) görüntüleme cihazları ile tespit edilen herhangi bir organik bozukluk olmadığı halde, bir gözün diğerine göre daha bulanık görmesidir. Üstelik bu bulanıklık gözlükle de düzelmez.

Göz tembelliğinin temel nedeni, bebeklik ve çocukluk çağında görme sistemimiz olgunlaşırken şaşılık, miyop-hipermetrop-astigmatizma veya doğuştan katarakt gibi nedenlerle bir gözde oluşan görüntünün diğerine göre daha bulanık olması ve bunun erken dönemde tedavi edilmeden bırakılmasıdır.

Bunun sonucunda, beynimiz tembel gözümüzden gelen bulanık görüntüyü kullanmaz ve kullanılmayan bu göz giderek kalıcı olarak tembelleşir.

Göz tembelliği sık mı görülür ?

EVET. Göz tembelliği çocukluk çağında görme azlığının en yaygın nedenlerindendir. Erken dönemde ve zamanında tedavi edilmediğinde yetişkin yaşta da kalıcı olarak devam eder.

Göz tembelliği neden oluşur ?

Göz tembelliği, çocukluk çağında gözümüzün net görmesini engelleyen herhangi bir durumdan kaynaklanabilir. En sık nedenleri şaşılık, miyop-hipermetrop-astigmatizma gibi göz kusurları ve çocukluk çağındaki kataraktlardır.

Göz tembelliği nasıl tedavi edilir?

Esas olarak, günde belli bir süre iyi gören göze kapatma yapılması veya ilaç damlatılarak bulanıklaştırılması ile tembel gözün daha çok kullanılması sağlanır. Böylece, sadece günde 2 saat bile tembel göz ile resim yapma, kitap okuma ve özel olarak tasarlanmış bilgisayar oyunları ile zamanla göz tembelliği azalır ve görmede artış olur.

Göz tembelliğinde başarılı olmanın temel şartı mümkün olduğunca tembelliğin erken yaşta saptanması ve tedaviye erken başlanmasıdır. Özellikle, 3-5 yaş arası tedavinin sonraki yaşlara göre daha başarılı olduğu bilinmektedir.

Bununla birlikte bilimsel çalışmalar 17 yaşına kadar göz tembelliği tedavisinin işe yarayabileceğini ve görmenin artabileceğini göstermektedir.

Çalışma Saatleri

Hafta İçi : 9:30-18:00 - Cumartesi: 10:00-17:00

Prof. Dr. Yüksel Totan

Editör

Prof. Dr. Yüksel Totan

Göz Hastalıkları Uzmanı

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Güncelleme Tarihi: 3 Ekim 2018

    Soru Sor
Prof. Dr. yüksel totan


Prof. Dr. Yüksel Totan'ı Yakından Tanıyın
TOP