Retina Nedir?

Retina, göz küresinin arka-iç kısmını döşeyen ışığa duyarlı sinir tabakasıdır. İç kısmında görmemizi sağlayan hücreleri besleyen damarlar yer alır.

Retina Hastalıkları Nelerdir?

  • Şeker ve hipertansiyon hastalığına bağlı kanamalar (Diyabetik retinopati),
  • Retinal ven ve retinal arter tıkanıklıkları,
  • Retina dekolmanı ve yırtığı,
  • Sarı nokta hastalığı (Yaşa bağlı makula dejenerasyonu),
  • Doğumsal hastalıklar,
  • Sıvı birikmesi, ödem, göz travmaları,
  • Makula deliği,
  • Vitreoretinal yüzey bozuklukları,
  • Tümörler,
  • Epiretinal membran.

Bilimsel ve teknolojik gelişmelerin katkısıyla Göz-Retina Tomografisi (OCT) gibi cihazların uygulamaya girmesi Retina Hastalıklarının saniyeler içinde ve güvenilir olarak teşhisini sağlarken, Retina Cerrahisi alanında da modern cihazların ve tekniklerin geliştirilmesi tecrübeli cerrahların işini kolaylaştıran yardımcı eli olmuştur.

Aşağıda 20 yılı aşkın süredir tedavisini gerçekleştirdiğim belli başlı retina hastalıklarını bulabilirsiniz.

Retina dekolmanı, retina dediğimiz görmeyi sağlayan göz tabakamızın damar tabakasından ayrılmasıdır. Retina dekolmanının en kısa zamanda tedavisi yapılmazsa kalıcı görme kaybı ve körlüğe neden olabilir.

Halk arasında göz damar tıkanıklığı olarak da adlandırılan retina damar tıkanıklığı, Retina tabakasını besleyen özel damarların tıkanmasıdır. Retina damar tıkanıklığının erken tedavisi hayatidir. Gecikme kalıcı görme kaybına neden olabilir.

Sarı nokta göz hastalığı, 50 yaş üstü kişilerde görme kaybının en önemli nedenlerindendir. Bazen uzun yıllar görüş kaybı olmaz bazen de hızlı ilerleyerek bir veya iki gözde ciddi görme kaybına ve tam bir körlüğe yol açabilir.

Çoğunlukla hamileliğin 31. haftasından önce doğmuş ve doğum ağırlığı 1500 gramdan az olan prematüre bebeklerin retina damarlarını etkileyen ve körlüğe kadar uzanabilen ciddi bir göz hastalığıdır.

Diyabetik retinopati, retinadaki kılcal kan damarlarından, kanama ve retina içine sıvı sızması sonucu görme kaybı ve körlüğe neden olan bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık, diyabetli kişilerde görme kaybı ve körlüğün en sık nedenidir.

Makula, görmeyi sağlayan göz tabakamızın merkez bölgesidir. Okumak, araba sürmek gibi keskin görme gerektiren işleri yapmamızı sağlar. Makula deliği ise makulanın tam ortasında oluşan deliktir. Genellikle ileri yaşta daha sık görülür.

Makula zarı görmede azalma (bulanık görme) ve cisimleri eğilmiş, çarpık görmeye neden olur ve ileri yaşta daha sık görülür. 40 yaşından sonra görülme sıklığı %4-12 arasıdır.

Retina ve Hastalıkları ile İlgili Sık Sorulanlar

Retina Muayenesi Nasıl Yapılır?

Retina muayenesinde görme derecesi ölçülür sonrasında ise mikroskobik muayeneden geçilir. Göz göz bebeğini genişletmek için ise göze damlalar damlatılır. Göz bebeği yeterli miktarda büyüdüğünde göz içi şeffaf ortamlar (lens ve vitreus) ile retina ayrıntılı olarak farklı aletler yardımıyla incelebilir.

Göz Dibi Muayenesi Ne İşe Yarar?

Bu muayene göze damla damlatılıp göz bebeğinin büyümesinin sağlandığı bir uygulamadır. Bu muayene sonucu glokom, retina dekolmanı, hipertansiyon, beyin tümörü ve vücuttaki farklı hastalıklara ait belirtiler anlaşılabilmektedir.

Çalışma Saatleri

Hafta İçi : 9:30-18:00 - Cumartesi: 10:00-17:00

Prof. Dr. Yüksel Totan

Editör

Prof. Dr. Yüksel Totan

Göz Hastalıkları Uzmanı

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Güncelleme Tarihi: 25 Eylül 2018

    Soru Sor
TOP