Retina Dekolmanı Nedir?

retina dekolmanı

Retina dekolmanı, retina tabakasının damar tabakasından ayrılmasıdır.

Retina, göz küresinin arka-iç kısmını döşeyen ışığa duyarlı sinir tabakasıdır. Retina görüntüyü elektrik sinyallerine dönüştürür ve bu sinyalleri görme siniri (optik sinir) yoluyla beynin ilgili bölgesine gönderir.

Retinada görüntüyü elektrik sinyallerine dönüştüren fotoreseptör hücreler retinanın en alt katmanını oluşturur ve altındaki damar tabakası olan koroidden beslenir ve oksijenlenir.

Retina koroid tabakasından ayrıldığında (yani Retina dekolmanı=Retina ayrılması) fotoreseptör hücrelerin beslenmesi ve oksijen alması engellendiği için zamanla canlılıklarını ve fonksiyonlarını kaybederler.

Retina dekolmanının en kısa zamanda tedavisi yapılmazsa kalıcı görme kaybı ve körlüğe neden olabilir.

Retina Dekolmanının Nedenleri

  • Çoğunlukla retinadaki yırtık veya deliğe bağlı olarak vitreus sıvısının delikten geçerek retinanın altına dolması sonucu olur.
  • Bazen de diyabetik retinopatide olduğu gibi retina yüzeyinden vitreusa uzanan ve vitreus kanaması yapan anormal damarların retinayı çekmesi-kaldırması ile olabilir.
  • Nadiren retina ve koroidi tutan iltihabi hastalıklar ve damar hastalıkları gibi nedenlerle koroid damarlarından retina altına sıvı sızmasıyla retina ayrılması yani dekolman olabilir.

Retina Ayrılması, Kimler Risk Altında?

retina ayrılmasıHer yaşta olabilirse de 40 yaş üzerinde daha sık görülür. Aşağıdaki durumlarda dekolmanının riski artmaktadır;

  • Miyop kişiler.
  • Diğer gözünde daha önce retina ayrılması (dekolmanı) olanlar.
  • Ailesinde daha önce hikayesi olanlar.
  • Sorunlu katarakt ameliyatı geçirmiş kişiler.
  • Retina dejenerasyonu (Retinoskizis,dejeneratif miyopi veya Latis dejenerasyonu).
  • Göz yaralanması.

Retina Dekolmanı Belirtileri Nelerdir?

  • Gözümüzün önünde yüzen siyah nokta ve lekeler ile örümcek ağları ya da ışık çakması (yanıp sönen ışık parıltısı) olması veya bunların sayısındaki artış retina dekolmanının uyarıcılarıdır.
  • Görüş alanımızda yan tarafta veya karşıda görmeyi engelleyen bir perde olması çok ciddi bir belirtidir.

Retina ayrılması (dekolmanı) veya şüphesi acil bir durumdur ve mutlaka bir göz uzmanı tarafından en kısa zamanda göz bebeği büyütülerek retina muayenesi gerekir.

Retina Dekolmanı Tedavisi

retina dekolmanıRetina Dekolmanı Ameliyatı

Günümüzde gelişmiş cerrahi yöntem ve araçlarla retina dekolmanının tedavisindeki başarı oranı % 90-95 civarıdır. Fakat, retina dekolmanı ameliyatı sonrası görme artışı veya faydalı görme elde etmek her zaman mümkün olmayabilir.

Retina ayrılması ameliyatı maküla (keskin görmeden sorumlu retina merkezi) ayrılmadan önce yapılabilirse mümkün olan en iyi görme elde edilir. Bu nedenle;

  • Gözünüzün önünde yüzen siyah nokta
  • Lekeler
  • Örümcek ağı
  • Işık çakması (yanıp sönen ışık parıltısı)
  • Görüş alanınızda perdelenme fark ettiğinizde acilen bir göz hekimine başvurmanız hayatidir.

Muayene sonrası, ameliyatınızı yapacak göz doktoru gözünüz için hangi cerrahi yöntemin en iyi sonuç vereceğini ve ameliyat sonrası uymanız gereken kuralları anlatacaktır. Bu konuda ve diğer endişeleriniz için ameliyatınızı yapacak retina cerrahisi alanında tecrübeli göz doktorunuzdan gerekli bilgiyi alabilirsiniz.

Retina Dekolmanı Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Etmek Gerekir? Retina Dekolmanı Ameliyatı Sonrası Bakım Nasıl Olmalı?

retina hastalıklarıRetina dekolmanı ameliyatı sonrası dikkat edilecek ve retina dekolmanı ameliyatı sonrası bakıma dair bir çok madde sıralanabilir. Şüphesiz bu konuda en iyi yönlendirme yine ameliyatı yapan doktorunuz tarafından yapılacaktır. Ancak başlıcalarını belirtmek de fayda vardır.

  • Retina ayrılması ameliyatından sonra en az bir hafta göze su kaçırmayın. Özellikle banyo yaparken bu konuya dikkat etmelisiniz.
  • Ameliyatlı gözünüz ile el teması olmamalı
  • 2 haftaya kadar sizi ziyaret eden misafirleriniz arasında öksürük benzeri bulaşıcı hastalıkların semptomlarını taşıyanlardan uzak durmalısınız.
  • Sigara dumanı retina damarlarında daralmaya sebep olur bu yüzden retina ayrılması ameliyatı olanlar hem sigara içmemeli hem de içildiği ortamlardan uzak durmalıdır.
  • Ayrıca ameliyatlı gözü kaza ve darbelere karşı da korumalısınız.
  • Mevcutta kalp ve damar hastalıklarınız var ise bunlar retina damarlarını etkileyecektir. Bu sebeple bu tip hastalıklar kontrol altında tutulmalıdır.
  • Ameliyat sırasında göz içine bazen gaz verilebilir. Bu durumda doktorun verdiği süre kadar aşağı bakış poziyonu uygulanmalıdır.
  • Ameliyat sonrası süreçte gözünüzde basınç veya ağrı hissederseniz  derhal doktora başvurunuz.
  • Araba kullanımı bu dönemde sorunlu olacaktır. Araba kullanımına ara vermekte fayda olabilir. Bu konuda doktorunuzun vereceği tavsiye oldukça önemlidir.

Retina Dekolmanı Ameliyatı Sonrası İyileşme

  • Retina ayrılması ameliyatı sonrası iyileşme ortalama 2 aydır.
  • Ameliyat sırasında göz içine silikon yağı  verilen hastalarda en erken 2 ay sonra silikon yağı çıkartılır.
  • Ameliyat sonrası doktorun söylediği zamanlarda kontrollere uyması şarttır.

Retina dekolmanı çocuklar ve bebeklerde de görülebilen bir rahatsızlıktır. Özellikle bebekler dertlerini anlatamadığı için göz muayenesi bebeğin görme sağlığı açısından hayatidir. Konun detaylarını aşağıdaki linke tıklayarak öğrenebilirsiniz. https://yukseltotan.com/cocuk-goz/cocuk-retina-dekolmani/

Retina Dekolmanı Hakkında Sık Sorulan Bazı Sorular

Retina Dekolmanı Tekrarlar mı?

Evet retina ayrılması (dekolmanı) tekrarlayabilir. Ameliyatta istenen başarı bazen elde edilemeyebilir. Peki bu durum nasıl anlaşılır? Belli başlı belirtileri vardır. Nadiren de olsa ışık çakması olur. Aslolan diğer gözü kapattığınızda ameliyatlı gözün herhangi bir yerinde perdeli görmenin başlamasıdır. Bazen de görme bulanıklığı olabilir. Bu durumlarda kontrol zamanınız gelmeden doktorunuza başvurunuz.

Retina Dekolman Ameliyat Sonrası Gözde Kanlanma Olur mu?

Evet olabilir. Ancak bu özel bir durum değildir. Endişe edecek bir durum yoktur. Gözde batma, kanlanma her göz ameliyatındaki gibi olabilir. Geçicidir. Fakat ağrı, kızarma gibi şikayetler şiddetlenirse doktora başvurulmalıdır.

Retina Dekolmanı Ameliyatı Sonrası İyileşme Süresi Ne Kadardır?

Ameliyat sonrası 15 gün içerisinde işinize dönecek seviyede düzelme yaşanır. Tekrar tam olarak görmeyi kazanmanız ise bir iki ay alabilir.

Retina Dekolmanı Ameliyatı Sonrası Görme Kaybı Olabilir mi?

Evet olabilir. Bu durum 1. ayda anlaşılır. Bu ameliyat başarısız olabilir. Ancak tekrar müdahale gereklidir. Müdahale edilmezse körlükle neticelenir. Bazen de erken teşhisin olmadığı vakalarda ameliyat başarılı olsa dahi görmede artış olmayabilir.

Retina Ameliyatı Sonrası Yatış Pozisyonu Nasıl Olmalıdır?

Retina yırtığı ( Dekolmanı) veya Makula Deliği ameliyatı sonrası özellikle göz içine gaz verilen durumlarda gazın faydalı olabilmesi için hastanın 1 hafta kadar yüzü aşağı doğru bakması gerekiyor. Yatış pozisyonu da buna uyumlu olmalıdır. Bu ameliyatın başarısı için vazgeçilemez bir kuraldır.

Retina Ameliyatı Sonrası Silikon Ne Zaman Alınır?

Retina yırtığı veya retina dekolmanı ameliyatında göz içine gaz veya silikon yağı koyuyoruz. Gaz kendiliğinden 1 veya 1.5 ayda azalarak kayboluyor. Fakat Silikon yağı kendisi azalamayacağı, yani miktarı sabit kalacağı için(kapalı ortamda) 2-3 ay sonra tekrar ikinci bir kısa ameliyat ile göz içinden çıkarılır.

Gözden Silikon Çıkarma Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Silikonun gözden çıkarılması ameliyatı 20-30 dakika süren kısa bir işlemdir.

Çalışma Saatleri

Hafta İçi : 9:30-18:00 - Cumartesi: 10:00-17:00

Prof. Dr. Yüksel Totan

Editör

Prof. Dr. Yüksel Totan

Göz Hastalıkları Uzmanı

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Güncelleme Tarihi: 3 Ekim 2018

    Soru Sor
Prof. Dr. yüksel totan


Prof. Dr. Yüksel Totan'ı Yakından Tanıyın
TOP