Epiretinal Membran Nedir?

makula zarı tedavisiMakula, retina dediğimiz görmeyi sağlayan göz tabakamızın merkez bölgesidir. Okumak, araba sürmek gibi keskin görme gerektiren işleri yapmamızı sağlar.  Epiretinal membran ( diğer adıyla Makula zarı yada macular pucker ) makulanın yüzeyinde ve merkezinde oluşan ve makulayı büzen bir dokudur.

Makula zarı görmede azalma (bulanık görme) ve cisimleri eğilmiş, çarpık görmeye neden olur ve ileri yaşta daha sık görülür. 40 yaşından sonra görülme sıklığı %4-12 arasıdır.

Bu yazımda epiretinal membran tedavisi, gözde zar oluşumu ameliyatı riskleri ve gözde zar oluşumu nedenleri gibi başlıkları okuyabileceğiniz gibi sayfanın sonundaki sık sorulanlar bölümünde de aklınızdaki soruların cevaplarını bulacaksınız.

Gözde Zar Oluşumu Nedenleri?

Yaşlanma süreci bedendeki her organı etkilediği gibi gözü de etkiler, göz içindeki vitreus dediğimiz yapıda da ister istemez değişiklikler meydana gelir. Bu da makulada değişiklik meydana getirir ve bu yapısal değişiklikler de retina önünde zar oluşumuna sebep olur.
Genelde belirti vermez. Zaman zaman görme kaybı, eğri ve bulanık görme gibi durumlarla kendini gösterir.

epiretinal membran tedavisi

makulada zar oluşumu

Epiretinal Membran Tedavisi

Epiretinal membran tedavisi için göz damlaları yada herhangi bir ilaç yoktur. Başlangıçta görme şikayetleri hafif olduğundan ve belirgin görme azalması olmadığından, retina cerrahisinde tecrübeli bir göz doktoru kontrolünde retina tomografisi ile yapılan düzenli göz muayenesi yeterlidir. Ancak, görme kalitesi ve derecesi günlük işlerimizi yapmamızı etkileyecek kadar azalmışsa, ameliyata karar vermek doğru ve faydalı bir tercihtir.

Gözde Zar Oluşumu Ameliyatı

Makula zarı, Vitrektomi denilen mikrocerrahi yöntemle ve bazı özel cerrahi alet ve boyalar kullanılarak çıkarılır. Bu konuda epiretinal membran ameliyatını yapan doktorun tecrübesi önemlidir.

Vitrektomi ameliyatı, iyileşme süreci, risk grupları ve bu ameliyat ile ile sık sorulan soruları aşağıdaki yazımda anlattım. Detayları bu yazıdan okuyabilirsiniz. https://yukseltotan.com/vitrektomi-ameliyati-ankara/

Epiretinal Membran Ameliyatında Avantajlar ve Riskler

Çoğu zaman, cerrahi müdahale görmeyi artırır, ancak normale döndürmez. Genelde hastalar görme kayıplarının yarısını veya daha fazlasını geri kazanırlar.
Vitrektomi cerrahisinde en sık görülen sorun, katarakt oluşumunu hızlandırma ihtimalidir. Bu ameliyatı takip eden birkaç yıl içinde katarakt için ameliyat ihtimali doğabilmektedir. Vitrektomi'nin gerekliliği doktorunuz tarafından durumunuz incelendikten sonra verilecek bir karardır.

Epiretinal Membran ve Ameliyatı ile İlgili Sık Sorulanlar

Epiretinal Membran Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Yaklaşık 45 dakika - 1 saat süren bir ameliyattır.

Epiretinal Membran Ameliyatı Ne Kadar Başarılı Oluyor?

Epiretinal membran ameliyatı olanların büyük bir kısmında görme bozukluğu belirgin olarak düzelir ve görmede artış olur. Gözde zar oluşumu ameliyatı sonrası iyileşme ameliyattan sonra 6 aya kadar hatta daha uzun süre devam edebilir. Ameliyattan sonra fark edilebilen görme iyileşmesi için biraz sabırlı olmanız ve doktorunuzun tavsiyelerini dikkate almanız gereklidir.

Bir Gözde Epiretinal Membrane Oluşumu Diğer Gözümü de Etkiler mi?

Evet. Bir gözde retina önünde zar oluşumu var ise genellikle diğer gözde de vardır veya başlangıç aşamasında olup zamanla diğer gözünüzü de etkileyecek kadar ilerleyebilir.

Retina Önü Zar Oluşumu Görme Kalitemi Nasıl Etkiler?

Başlangıçta ciddi görme kaybı yapmaz. Daha çok hafif bulanık görme ve cisimleri eğilmiş ve çarpık görme, küçük yazıları okumada zorlanma şeklinde şikayete neden olur. Fakat, zamanla tedavi edilmeyen hastalarda ciddi görme kaybına yol açabilir.

Unutmayın gözünüz sizin dünyaya açılan pencereniz göz sağlığınızdaki küçük bir olumsuz durum tüm hayatınızı etkileyecektir. Bu sebeple günlük hayatınızda da basit tedbirler alarak sağlığınızı korumanız önemlidir. Bu konuda sizler için bir yazı kaleme aldım. Okumanız temennisi ile....

Günlük Hayatta Göz Sağlığını Korumak İçin Yapılacaklar

Gözünüzün parıltısının hiç kaybolmaması temennisiyle...

Çalışma Saatleri

Hafta İçi : 9:30-18:00 - Cumartesi: 10:00-17:00

Prof. Dr. Yüksel Totan

Editör

Prof. Dr. Yüksel Totan

Göz Hastalıkları Uzmanı

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Güncelleme Tarihi: 3 Ekim 2018

    Soru Sor
Prof. Dr. yüksel totan


Prof. Dr. Yüksel Totan'ı Yakından Tanıyın
TOP