Vitrektomi Ameliyatı Nedir?

vitrektomi ameliyatı ankara Vitrektomi ameliyatının tanımına geçmeden önce şunu bilmemiz gerekiyor. Gözün ön kısmında Kornea ve Lens varken arka kısmında Vitreous ve Retina vardır. Ön bölgenin görevi, görüntünün arkaya ulaşmasını sağlamaktır. Asıl görme fonksiyonunu yerine getiren gözün arka bölgesi yani retina ve görme siniridir.

İşte “Vitrektomi de gözün arka bölgesinde yer alan “Vitreus jeli” ve “Retina” üzerinde, özel aletler ve maddeler yardımı ile yapılan ameliyatın ismidir.

Peki bu ameliyat hangi durumlarda uygulanır? Başarı oranları nelerdir? İyileşme süreci, bakımı ve riskleri gibi bir çok sorunun cevabına gelin beraberce bakalım.

Vitrektomi Ameliyatı Hangi Durumlarda Uygulanır?

Vitrektomiyi genel olarak bazı Vitreus ve Retina hastalıklarında uygularız. Bunlar;

  • Retina tabakasının yırtık veya diğer nedenlerle yerinden ayrılması (RETİNA DEKOLMANI)
  • Diyabete bağlı kanama ve retina patolojileri (DİYABETİK RETİNOPATİ)
  • Görme merkezinde delik meydana gelmesi (MAKULA DELİĞİ) Görme merkezinde zar oluşması (EPİRETİNAL MEMBRAN)
  • Göz Yaralanmaları
  • Göz içine vitreusa yapay veya doğal göz lensinin düşmesi
  • Göz içi (VİTREUS) kanamaları
  • Geçmişte göze uygulanan cerrahi müdahaleler ile ilgili problemler.
  • Vitreus ve retinayı tutan yoğun göz içi iltihabıdır. (ENDOFTALMİ)

  Vitrektomi Ameliyatı Sonrası Bakım Nasıl Olmalı? Nelere Dikkat Edilmeli?

  • Vitrektomi ameliyatı olanlar, ameliyattan sonra ertesi günkü kontrole kadar (doktor aksini söylememişse) gözü bandajlı tutmalıdır.
  • Bir hafta hatta 10 gün gözün su ile temasından kaçınılmalıdır.
  • Göze herhangi bir fiziksel müdahalede bulunulmamalı hatta dokunulmamalıdır.
  • Cerrahi müdahale sonrasında doktorun verdiği ilaçlar dikkatli bir şekilde, aksatılmadan kullanılmalıdır.
  • Şiddetli ağrı çekiyorsanız mutlaka doktorunuza başvurmalısınız. (Cerrahi müdahaleden sonra batma ve yanmalar normaldir.)
  • Operasyon esnasında göz içine gaz verildiğinde, görmenin çok az olması hatta olmaması normaldir. Gözün önünde siyah bir karartı hissedilmesi normaldir. Verilen gazın türüne göre gaz 6 haftaya kadar gözde kalabilir ve bu süre içinde görmeyi engellemesi gayet normaldir. Göz içine gaz verilen hastaların uçak ile seyahat etmesi yasaktır!
  • Göz içine silikon yağı verilen durumlarda, genellikle 3-6 ay silikon yağı gözde bırakılabilir. Vitrektomi ameliyatı sonrası silikon alınması için yeni bir ameliyat yapılması gerekir. Silikon yağının daha uzun süre gözde kalması durumunda, bazen bozularak göze zarar verme ihtimali (gözün kızarması, göz tansiyonu artması vb.) olduğundan, mutlaka belli aralıklarla kontrol edilmesi gereklidir. Silikon yağı alınması sonrası nadiren retina dekolmanının tekrar etme riski olduğu da unutulmamalıdır.

Retina dekolmanı ile ilgili daha detaylı bilgiyi aşağıdaki yazımda bulabilirsiniz. https://yukseltotan.com/retina/retina-dekolmani/

Vitrektomi Ameliyatı ile İlgili Sık Sorulan Bazı Sorular

Vitrektomi Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci Ne Kadardır?

Vitrektomi ameliyatı sonrası iyileşmede, gözün görmeyi sağlayan yapılarının (Retina ve görme siniri) cerrahi müdahaleden önce ne kadar hasar gördüğü bilgisi, operasyon sonrası dönemde görmede düzelmenin ne kadar başarılı olacağını belirler. Retinanın etkilenmediği göz içi kanamalarında başarı oranları çok daha yüksek iken, retinanın etkilendiği durumlarda görme iyileşmesi daha sınırlı olmaktadır. Yine de ameliyat öncesi retina hasarı olan durumlarda bile, hasarın ve görme kaybının ilerlemesine engel olmak için, ameliyat gerekli ve hayat kurtarıcı olabilir.

Vitrektomi Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

Tüm ameliyatlarda olduğu gibi Vitrektomi ameliyatında da riskler vardır. Ancak günümüzde teknolojik ilerlemeler ile birlikte risk oranı oldukça düşmüştür. Risklerin en aza indirilmesi için, hastanın ameliyat sonrasında ilaçları doğru kullanması, düzenli doktor kontrolüne gitmesi, belirtilen süre kadar yüzüstü yatması, göze baskı yapmaması; gözü su ile temastan koruması, gözün temizliğini doğru şekilde aksatmadan yapması ve yine belirtilen süre boyunca gözü bantlı tutması  gibi önerileri yerine getirmesi gerekmektedir.

Vitrektomi Ameliyatı Ne Kadar Sürer? Hastanede Kalmak Gerekir mi?

Vitrektomi ameliyatının süresi, gözdeki hangi hastalığı tedavi etmek için yapılacağına, rahatsızlığın ne kadar ilerlediği ve ameliyatın hangi yöntem kullanılarak yapılacağına ve buna benzer birçok faktöre bağlı olarak 1-2 saat kadardır. Genel anestezi uyguladığımız durumlarda ameliyat günü hastanede kalmak gerekebilir. Fakat ertesi gün, vitrektomi ameliyatı sonrası ilaçların nasıl kullanılacağı ve nelere dikkat edileceği gibi konularda yaptığımız bilgilendirme sonrası taburcu olursunuz.

Vitrektomi Ameliyatı Yapılmazsa Körlük Olur mu?

Vitrektomi ameliyatı zaten, retina hasarı olmasını engellemek veya var olan retina hasarının daha da kötüleşerek kalıcı körlük yapmasının önüne geçmek için yapılır. Bu nedenle, başka alternatif bir tedavi olmadığı için, göz doktoru tarafından Vitrektomi ameliyatı önerilmiş ise, mutlaka dikkate alınmalı ve retina ameliyatı yapacak doktorun önerisi doğrultusunda fazla vakit kaybedilmemelidir. Aksi halde, kalıcı görme kaybı ve körlük ortaya çıkabilir.

Çalışma Saatleri

Hafta İçi : 9:30-18:00 - Cumartesi: 10:00-17:00

Prof. Dr. Yüksel Totan

Editör

Prof. Dr. Yüksel Totan

Göz Hastalıkları Uzmanı

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Güncelleme Tarihi: 9 Haziran 2020

TOP