katarakt çeşitleri

Biliyorsunuz ki katarakt özellikle ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan ve 40 yaş üstü kişilerde en yaygın görme kaybının nedenidir. Ancak kataraktın da hastanın hayatında geliştiği dönem veya hastalığın ortaya çıkma şekli açısından farklı çeşitleri bulunuyor.

Katarakt’ın ne olduğundan teşhis ve tedavisinden daha önce bahsetmiştim. Eğer okumadı iseniz özellikle tedavi yöntemlerini merak edenler aşağıdaki linkten yazıma ulaşabilirler. Yazımın sonundaki sık sorulan sorular bölümü de ayrıca okumanızı tavsiye ederim. Ancak bu yazıda kataraktın çeşitlerine bakacağız.

https://yukseltotan.com/katarakt/

Oluşum Nedenine Göre Katarakt Çeşitleri

Yaşa Bağlı Katarakt

Kataraktın en çok karşılaşılan türü budur. Yaşlanma ile birlikte göz içindeki merceğin saydamlığını kaybetmesi ile oluşur. 50 ila 59 yaş aralığındaki kişilerin yaklaşık %50'sinde, 80 yaş ve üzerindeki kişilerin ise hemen hepsinde hafif şiddette de olsa katarakt görülür.

İkincil Katarakt

Daha önce katarakt ameliyatı geçirmiş kişilerde hastalığın tekrarlaması ile oluşan türüne ikincil ya da sekonder katarakt ismi verilir. Ameliyatla yerleştirilen lensin arkasındaki kapsülün işlevini yitirmesinden kaynaklanır.

İkincil kataraktın diğer bir çeşidi ise daha fazla gençlerde görülen ve bir ilacın uzun süre kullanılması ya da başka bir hastalığın etkisi ile ortaya çıkan türüdür. Kortizon gibi ilaçların uzun süre kullanılması ya da diyabet gibi hastalıkların tedavi edilmemesi sonucunda ortaya çıkabilir.

Doğumsal Katarakt

Doğumsal, konjenital ya da doğuştan katarakt olarak adlandırılabilir. Bu katarakt türü doğumdan hemen sonra bebeklerde gözlemlenir. Doğuştan kataraktın nedeni genetik olabileceği gibi, annenin hamilelikte kullandığı ilaçlar ya da zararlı maddeler gibi sebeplere bağlı olarak da gelişebilir.

Konjenital katarakt bebeğin görüşünü etkiliyorsa hızla ameliyata alırız. Bu ameliyatta, bebeğin göz gelişimi tamamlanmadığı için lens implantasyonu yapmayız.

Konu ile ‘’ameliyat ne zaman yapılmalı?’’ gibi merak edilenleri ayrı bir yazıda topladım. Detaylarını Doğumsal Kataraktlar yazımdan öğrenebilirsiniz.

Presenil (Juvenil) Katarakt

Erken çocukluk çağında olmayıp 8-10 yaştan sonra yavaşça gelişen katarakt tipidir.

travmatik katarakt

Travmatik Katarakt

Bu katarakt türü genellikle sivri objeler olmak üzere göz batan yabancı cisimler sebebi ile meydana gelir.

Komplike Katarakt

Komplike katarakt başka göz hastalıkları nedeniyle oluşan katarakt çeşididir. Göz içi iltihabı, göz içi tümörleri, miyop, tedavi edilmemiş retina dekolmanı gibi hastalıklar katarakta neden olabilir.

Oluşum Yerine Bağlı Katarakt Çeşitleri

Nükleer Katarakt

nükleer katarakt

Nükleer katarakt lensin merkezini etkileyen bir katarakt türüdür ve yaşlılığa bağlı olarak ortaya çıkar. Bu sebeple hastalık diğer türlere göre daha yavaş ilerler. Zamanla göz merceği sarıya döner ve görüş bulanıklaşır.

Yaşlanmaya bağlı olarak gelişen bu katarakt türünün iki çeşidi bulunmakta. Senil nükleer katarakt lensin merkezindeki nükleustaki saydamlık kaybı nedeniyle oluşur. Kortikonükleer katarakt ise hem lens nükleusunun hem de korteksin kesifleşmesi ile oluşur.

Posterior Subkapsüler Katarakt

Bu katarakt türü lensin arkasında oluşur. Posterior subkapsüler katarakt okumaya engel olur. Işık yoluna yakın oluştuğu için parlak ışıkta görüşünüzü azaltır ve geceleri ışıkların etrafında parlama veya halelere neden olur. Diğer katarakt türlerine göre hızlı ilerlemektedir.

Posterior subkapsüler katarakt türü kullanılan ilaçlara ve geçirilen hastalıklara bağlı olarak gelişir. Bu sebeple diyabetli insanlar ve yüksek dozlarda steroid ilaç alanlar riskli gruptadırlar.

Kortikal Katarakt

Kortikal katarakt, nükleer katarakta benzer olarak nükleusta meydana gelir ancak dıştan içe doğru gelişmesi ile ayrılır. Zamanla nükleusun etrafındaki korteks saydamlığını yitirmeye başlar. Işığa bakarken zorlanma gibi belirtilerle ortaya çıkar ve hastada derinlik algısına zarar verir. Bu sebeple denge kaybı yaşanmasına sebep olur.

Diğer Katarak Çeşitleri

Kataraktın evrelerine göre verilen farklı isimler de bulunmaktadır. Bunlar matür katarakt, morganyen katarakt ve nigra katarakt olarak adlandırılırlar.

matür katarakt

Matür katarakt nükleer kataraktın gelişmiş halidir ve lensin tamamının saydamlaşması ile oluşur. Kataraktın büyük ve yoğun hale gelmesine neden olur. Bu durumdayken katarakt kolaylıkla dışarıdan tespit edilebilir. Bu durumdaki hastanın görüşü ciddi anlamda bozulmuştur.

Morganyen katarakt, hastalığın en tehlikeli hallerinden biridir. Kataraktın tedavi edilmezse göz içindeki mercek eriyip sıvılaşmaya başlar. Bu aşamada körlük ihtimali yüksektir. Bu sebepler en kısa sürede mümkünse ameliyat seçeneğini değerlendiririz.

Kataraktın olgunlaşmış en sert haline ise Nigra katarakt ismini veririz. Kataraktın görüntüsü siyaha dönüşmeye başlar. Görme yetisi neredeyse tamamen kaybolur ve yalnızca ışık duyarlılığı haline gelir. Bu aşamada katarakt ameliyatı çok daha zorlu ve risklidir. Katarakt hastalarının bu duruma gelmemesi için düzenli takip edilmeleri ve mümkün olan en kısa sürede tedavi edilmeleri gerekir.

‘’Göz İçi Mercekleri’’ gibi katarakt ameliyatlarında kullandığımız kişinin konforuna son derece etki eden yeni teknolojileri de incelemeniz için ayrı bir yazı kaleme aldım. Yazının içinde ki videoyu izleyerek de bu teknolojinin nasıl bir rahatlık sağladığını siz de görebilirsiniz. Aşağıda yazımın linkini bulacaksınız. Faydası olması temennisi ile…

https://yukseltotan.com/katarakt/akilli-goz-ici-mercegi/

Çalışma Saatleri

Hafta İçi : 9:30-18:00 - Cumartesi: 10:00-17:00

Prof. Dr. Yüksel Totan

Editör

Prof. Dr. Yüksel Totan

Göz Hastalıkları Uzmanı

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Güncelleme Tarihi: 10 Şubat 2021

TOP