Göz Sağlığı İçin İhmal Etmemeniz Gereken Semptomlar

Gözlerimiz, bir şeyler yolunda gitmediğinde her zaman bizlere bir ipucu vererek durumu anlatmaya çalışır.
Eğer gözlerimizde meydana gelen değişiklikleri doğru takip edebilirsek göz rahatsızlıklarına erken müdahale ederek göz sağlığımızı koruyabiliriz.
Sizler için durumu fark ettiğinizde ihmal etmemeniz gereken göz hastalıkları belirtilerini aşağıda sıraladım. Faydalı olması temennisi ile...

Göz Kızarıklığı

Herkesin gözünde zaman zaman kızarıklık meydana gelebilir. Gözde kızarıklık alerji benzeri kolaylıkla tedavi edilebilecek nedenlerle oluşabileceği gibi kornea çizilmesi, keratit ya da konjonktivit gibi ciddi ve derhal tedavi edilmesi gereken hastalıklar yüzünden de meydana gelebilir.

 

göz kızarıklığı
Yine de göz kapağı ve çevresinde kızarıklık yüzünden hemen paniğe kapılmanız gerekmez. Bir günden uzun süredir geçmeyen göz kızarıklığı varsa ve göz kızarıklığına şişlik, kaşıntı, ağrı gibi durumlar da eşlik ediyorsa zaman kaybetmeden bir göz doktoruna başvurmalısınız.

Göz Sulanması

göz sulanması

Gözde sulanma da her seferinde endişe etmeniz gereken bir semptom değildir. Aynı gözde kırmızılık gibi başka semptomlarla beraber görüldüğünde (gözde yanma ve sulanma, göz kaşıntısı ve sulanma vb.) oldukça ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir.

Bu hastalıklar arasında kornea çizikleri, kirpik veya göz kapağı problemleri, gözyaşı kanalı tıkanıklıkları, alerji ya da konjonktivit bulunmaktadır. Devam eden gözlerde sulanma durumunda bir doktora görünmek bir hastalığın erken teşhis ve tedavisi için önemlidir.

Gözde Uçuşan Cisimler

gözde siyah nokta

Göz önünde uçuşan siyah noktalar yada göz önünde uçuşan cisimler görmek aslında oldukça yaygın bir durumdur. Bu noktalar bazen yarı saydam değişik şekillerde cisimler olarak da görülebilir. Bu durumu sık sık ve uzun süreli yaşamak ise bazı sorunların habercisi olabilir. Özellikle gözde siyah noktalar uçuşması ile birlikte ışık parlaması, gözde ağrı veya görüş kaybı önemli hastalıkların belirtisi olabilir.

Retinada yırtılma, retina dekolmanı, enfeksiyon ve göz travmaları bu hastalıklardan bazılarıdır. Bu belirtiler bir göz kanaması nedeniyle de ortaya çıkabilir. Bu sebeple bu semptom ile sık sık karşılaşıyorsanız bir göz doktoruna görünmekte fayda var.

Gözde siyah nokta ile ilgili daha geniş bilgiyi aşağıdaki linke tıklayarak okuyabilirsiniz. https://yukseltotan.com/goz-onunde-gezen-siyah-noktalar/

Göze Yabancı Cisim Kaçması

Hepimizin başına zaman zaman gelen göze cisim kaçması bazı durumlarda tehlikeli bir hal alabilir. Gözü çizebilir veya cisim göze batarak gözün görme kabiliyetine zarar verebilir.

Göze Yabancı Cisim Kaçmasında İlk Yardım Nasıl Olmalı?

Size göze yabancı cisim kaçmasında ilk yardım kurallarından en önemlisini söyleyeyim; gözünüzü asla ovuşturmayın! İlk yapmanız gereken şey gözünüzü ılık ve temiz bir su ile yıkamak olmalı.

Cisim gözünüzden bu şekilde çıkmadı ise veya gözünüze gömülü ise, cisim çıkmasına rağmen uzun süreli devam eden bir kızarıklık ve ağrı varsa en kısa sürede bir doktora başvurmanız en doğrusudur.

Göz Kuruluğu

Zaman zaman ortam koşulları veya alerji nedeniyle oluşan göz kuruluğu sürekli bir hale gelirse bunun nedeni kuru göz sendromu olabilir. Kuru göz sendromu, gözlerin yeterli gözyaşı üretememesi durumunda ortaya çıkar. Gözyaşının az üretilmesi gözü koruyacak tabakanın yeterince olmaması ve toz gibi tahriş edici maddelere karşı gözün korunmasız kalması anlamına gelir.

Gözde kuruluk uzun süreli olduğu durumlarda bir göz doktoruna giderek tedavi olabilir ve yaşam kalitesini düşeren bu hastalıktan kurtulabilirsiniz.

Bu konu benim özel ilgi alanlarımdan olduğu için oldukça kapsamlı bir yazı kaleme aldım. Ayrıca bu yazı içerisinden alt başlıklara da ulaşabilirsiniz. Aşağıdaki linkten göz kuruluğu tedavisi ile ilgili detayları okumanızı tavsiye ederim. https://yukseltotan.com/kuru-goz-tedavisi/

Göz Akıntısı

göz akıntısı

Göz akıntısı aslında gözün kendisini korumak için geliştirdiği bir sistemdir. Özellikle uykuda oluşur. Sabahları çapak olarak nitelendirdiğimiz kalıntı gözün kendisini temizlerken oluşturduğu akıntının kurumuş halidir.

Göz akıntısının kıvamı veya rengi değişirse bu durum bir hastalığın habercisi olabilir. Bu hastalıkların en yaygını ise göz enfeksiyonudur. Gözünüzdeki akıntının kıvamı, miktarı ya da rengi ile ilgili bir değişiklik fark ederseniz en kısa sürede bir göz doktoruna görünmelisiniz.

Göz Kapağı Sarkması

Yine bana sorulan en sık sorulardan biri de ''Göz kapağı sarkması  neden olur? '' Bu durum bir çok sebepten dolayı gelişebilir ve bunların çoğu önemli hastalıklardır. Diyabet, felç, beyin tümörü ya da sinir ve kas sistemini etkileyen bir kanser türü bunlardan bazılarıdır.

göz kapağı sarkması

Üst göz kapağı sarkması yada alt göz kapağı sarkması şeklinde gelişebilir. Göz kapağı sarkması kolaylıkla tespit edebileceğiniz bir belirtidir ve bu durumu fark eder etmez bir göz doktoruna görünmeniz gerekir.

Bu belirtilerin çoğu “önemsiz” görülerek göz ardı edilebilir ancak unutmayın ki hiçbir semptom nedensiz yere ortaya çıkmaz. Gözlerinizde herhangi bir semptom olmasa da ben hastalarıma minimum iki yılda bir, 60 yaş üzerindeki hastalarıma ise yılda bir kez düzenli göz kontrolü yaptırmalarını öneririm. Göz sağlığı kaliteli bir hayat için vazgeçilmezdir. Bu sebeple hiçbir semptomu göz ardı etmeyin ve vücudunuzu dinlemekten vaz geçmeyin. Gözünüzün parıltısının hiç azalmaması temennisi ile…

Çalışma Saatleri

Hafta İçi : 9:30-18:00 - Cumartesi: 10:00-17:00

Prof. Dr. Yüksel Totan

Editör

Prof. Dr. Yüksel Totan

Göz Hastalıkları Uzmanı

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Güncelleme Tarihi: 16 Aralık 2020

TOP