Retina yırtılması nedir? Retina yırtılması nasıl önlenir, Tedavisi nasıl yapılır? Belirtileri nelerdir? gibi bir çok soru alıyorum. Daha önce Retina Dekolmanı yazımda retina ayrılmasından bahsetmiştim. Bu yazımda ise sorduğunuz bu soruların cevaplarını aktarmayaca çalışacağım. Faydalı olması temennisi ile…

Retina Yırtılması Nedir?

retina yırtılması Sıklıkla retina dekolmanı ile karıştırılır ancak aslında retina dekolmanına sebep olan durumlardan biridir. ''Retina yırtılması neden olur?'' Sorusunun tek bir cevabı yoktur. Bir kaç sebebe bağlı olarak ortaya çıkabilir.

  • Gözümüzün içinde yumurtanın beyazı gibi bir madde vardır. Biz buna vitreus deriz. Vitreus birkaç nokta ile retinaya yapışık haldedir. Ancak bazen Vitreus büzüşebilir. Bu esnada retinayı çeker. Bu da retina yırtıklarına neden olur. Retina yırtılmasında en sık karşılaştığımız durum budur.
  • Göz travmaları da retina yırtılması sebepleri arasında sayılabilir.

Retina hastalıkları birbirinden ayrılmaksızın hepsi ciddiye alınarak tedavi edilmelidir. Aksi takdirde körlüğe kadar uzanan durumlara neden olmaktadır.

Retina Yırtılması Belirtileri Nelerdir?

  • Görüş alanınızda uçuşan siyah noktalar görme
  • Işık çakması
  • Örümcek ve ağı benzeri cisimler görme
  • Görme alanında azalma gibi durumlar görülebilir.

Bazen belirti vermemesi muayenenin ne kadar önemli olduğunu bize bir kez daha göstermektedir.

Retina Yırtılması Nasıl Önlenir?

Göz önünde gezen siyah noktaların aniden çoğalması, yanıp sönen ışıklar ve şimşek çakması, görüş alanımızın kenarında perde şeklinde bulanıklık başlaması, hafif de olsa sisli veya bulanık görme başlaması gibi durumlar gözlendiğinde hemen doktora gidilmelidir. Bu takdirde erken teşhis ile retina yırtılması önlenebilir.

Retina Yırtılmasında Riskli Gruplar

  • Daha önce katarakt ameliyatı geçirenler
  • Yaşlılar
  • Miyopisi olanlar
  • Ailesinde hastalık hikayesi olanlar
  • Daha önce diğer gözünde retina dekolmanı geçirmiş olanlar
  • Travma geçirenler
  • Daha önce glokom ameliyatı geçirenler
  • Göz bebeğinin küçülmesine sebep olan bazı glokom ilaçlarını kullananlar

normal nüfusa göre daha riskli grupta yer alır.

Retina Yırtılmasında Muayene

Retina yırtılmasının muayenesi için göz doktorunuzun göz bebeklerinizi genişleterek sizi muayenesi şarttır. Burada, gözde retina dekolmanı yada yırtılması olup olmadığı anlaşılır. Bazen daha ay ayrıntılı bilgi elde edebilmek için göze ultrasonografisi de yaptığımız olur.

Unutulmaması gereken nokta erken teşhisin önemidir. Erken teşhis edilen retina yırtık ve dekolmanında doğru bir tedavi yöntemi uygulanırsa görme kaybının önüne geçilebilmektedir.

Retina Yırtılması Tedavisi

Tedavi için iki farklı yöntem uygularız. Lazer cerrahisi yada kryoterapi. Hem retina yırtılması lazer tedavisi hem de kryoterapi yönteminde amaç, retinanın gözün arkasına yapışmasını sağlayan bir yara dokusu yaratmaktır. Bu retina yırtığı çevresinde bir baraj oluşturur ve sıvının yırtıktan geçip retinanın altına ulaşmasını engeller. Böylece retina dekolmanı oluşumunu önlemeye çalışırız.

Tecrübeli bir retina cerrahı için kolay bir işlemdir. Bir kaç dakika sürer. Her hangi bir rahatsızlığa sebep olmaz.

NOT: Retina yırtılması çocuklar ve bebeklerde de görülebilen bir durumdur. Özellikle bebekler dertlerini anlatamadığı için göz muayenesi bebeğin görme sağlığı açısından hayatidir. Konun detaylarını aşağıdaki linke tıklayarak öğrenebilirsiniz. https://yukseltotan.com/cocuk-goz/cocuk-retina-dekolmani/

Retina Yırtılması Hakkında Sık Sorulan Bazı Sorular

Retina Yırtılmasında Tedavi Sonrasında Neler Dikkat Edilmeli?

Özellikle iki konuya dikkat etmeniz gerekir. 1.si Kontrolleri kaçırmamalısınız. 2.si Görme kaybı yada görüşte perdeli bölgeler hissettiğiniz takdirde hemen göz hekimine başvurmalısınız.

Retina Yırtılması Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

Bu ameliyat bir zarurettir ve retina yırtılmasının başka bir tedavisi yoktur. Riskleri ise bütün ameliyatlardaki kadardır. Yani standart risklerdir. Ancak günümüzde teknolojinin ve tıbbın gelişmesi ile tecrübeli bir göz doktorunun elinde bu riskler oldukça minimize olmuştur.

Retina Yırtılması Ağrı Yapar mı?

Hayır, ağrı yapmaz. Çünkü retinanın kendisi ağrısızdır. Ameliyatında ise bazı durumlarda ağrı görülebilir. Ancak bunlar ameliyatla ilgili ağrılardır.

Retina Yırtılması Kör Eder mi?

Evet, Retina yırtılması en kısa zamanda tedavi edilmezse körlükle sonuçlanır.

Retina Yırtılması Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Net olarak körlükle sonuçlanır.

Retina Ameliyatı Sonrası Silikon Ne Zaman Alınır?

Retina yırtığı veya retina dekolmanı ameliyatında göz içine gaz veya silikon yağı koyuyoruz. Gaz kendiliğinden 1 veya 1.5 ayda azalarak kayboluyor. Fakat Silikon yağı kendisi azalamayacağı, yani miktarı sabit kalacağı için(kapalı ortamda) 2-3 ay sonra tekrar ikinci bir kısa ameliyat ile göz içinden çıkarılır.

Gözden Silikon Çıkarma Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Silikonun gözden çıkarılması ameliyatı 20-30 dakika süren kısa bir işlemdir.

Çalışma Saatleri

Hafta İçi : 9:30-18:00 - Cumartesi: 10:00-17:00

Prof. Dr. Yüksel Totan

Editör

Prof. Dr. Yüksel Totan

Göz Hastalıkları Uzmanı

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Güncelleme Tarihi: 4 Haziran 2019

    Soru Sor
TOP