Şaşılık Nedir?

şaşılık tedavisi

Şaşılık halk arasında bilinen ismiyle göz kayması, kısaca gözlerin birbiriyle paralelliğini kaybetmesi durumuna verilen isimdir. Şaşılık durumu aralıksız olabileceği gibi seyrek bir biçimde de belli olabilir.

Şaşılık Nedenleri

Şaşı göz oluşmasında tek sebebin olmadığını, birçok farklı sebebin rol aldığını söyleyebiliriz. Göz kaymasının nedenlerinden bazılarını şöyle sıralayabiliriz :

  • Genetik yatkınlık (ailesinde gözde kayma durumu olan bireylerde risk daha yüksektir.)
  • Beyin Felci (serebral palsi) hastalığı
  • Kalıtsal Kromozom Bozuklukları (down sendromu gibi)
  • Beyin Tümörleri
  • Hidrosefali
  • Hipertansiyon
  • Diyabet Hastalığı
  • Annenin hamilelik döneminde hastalık geçirmesi, zor gerçekleşen doğum, erken doğum, kuvözde kalma, doğum sonrası travma, havale öyküsü olan yüksek ateşli hastalık geçiren bireylerde şaşılık görülme olasılığı daha yüksektir.
  • Ayrıca göz numarası yüksek olan bir çocuğun net görmeye çalışması da gözde kaymaya neden olabilir.
  • Aynı zamanda kaza, ameliyat, düşme, şeker hastalığı gibi rahatsızlıklar da göz kaymasını tetikleyebilir.

Şaşılık Belirtileri Nelerdir?

Eğer aşağıdaki belirtileri fark ediyorsanız mutlaka göz muayenesine gitmelisiniz:

  • Üç Boyutlu Görmede Problem Yaşama
  • Başı ve Gözü Bir Yana Çevirerek Bakma
  • Bulanık Görme
  • Yürürken Sonradan Oluşan Denge Problemi

Şaşılık Tedavisi İçin Hangi Yolları İzliyoruz?

Şaşı göz durumundan şüphelendiğimiz ya da şaşılık teşhisi konulan bir hastamıza ilk olarak detaylı bir göz muayenesi yapıyoruz. Muayene sonucunda, şaşılığın türünü, neden oluştuğunu, derecesini ve gözde başka bir hastalık olup olmadığını tespit ediyoruz. Eğer mümkünse hastalığın oluşmasına neden olan altta yatan sorunu tedavi etmeye çalışırız. Bu başlığı cerrahi ve ameliyatsız şaşılık tedavisi olarak iki gruba ayırmak mümkündür. Gözlükler, göz kapama, prizmatik camlar gibi ameliyatsız çözümlerin yetmediği noktada ise cerrahi bir operasyon ile tedavi gerçekleştirilebiliyoruz.

Şaşılık tedavisi ne kadar erken başlarsa göz tembelliği ihtimali o kadar azalır.

Şaşı göz tedavisinde çocukluk dönemi ve yetişkinlik dönemlerinde farklı tedavi yöntemleri uygularız.

Bebekler ve Çocuklarda Göz Kayması Tedavisi

şaşılık

Çocuklarda şaşılık tedavisinde, bazı şaşılık tiplerinde, sadece doğru gözlük tespiti ile göz kaymasının tamamen tedavisini sağlayabilmekteyiz. Çocuklarda şaşılık ile birlikte görme tembelliği de varsa, gözlükle birlikte göz kapama tedavisi uygulayarak doğru ve kalıcı çözümler elde edebilmekteyiz. Ancak tüm bunlara rağmen geçmeyen durumlarda şaşılık ameliyatı çözüm olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bebeklerde Göz Kayması

Bebeklerde göz kayması görülebilir. Ancak bebekliğin ilk üç ayında ara sıra görülen şaşılıklar normal olabilir devam ederse tedavi gerekebilir. Bebeklerde şaşılık, mutlaka iyi bir göz doktoru tarafından görülmesi gereken bir durumdur. Erken teşhis, tedavi için oldukça önemlidir.

İlk göz muayenesi için geç kalınması hayat boyu görme tembelliği ve estetik problemler ile karşı karşıya kalınmasına sebep olabilir. Doğumdan sonra ve çocukluk döneminde herhangi bir rahatsızlık olmasa bile düzenli olarak göz doktoruna muayene olunması gereklidir. Geç kalınmış tanı göz tembelliği (ambliyopi) ile sonuçlanabilir.

Yetişkinlik Döneminde Şaşılık Tedavisi

Yetişkinlik döneminde yeni başlayan şaşılık nedenli ortaya çıkan çift görme (diplopi), hastanın hayat kalitesini oldukça olumsuz etkiler. Bu dönemde tedaviye başlarken dikkat ettiğimiz ilk konu şaşılığın başlangıç dönemidir. Tedavi için izlenecek yönteme, şaşılık nedenleri iyi araştırılarak ve diğer bölümlerle danışılarak karar verilir. Öncelikli olarak şaşılığa sebep olabilecek hastalığın varlığını araştırır ve bu hastalıkları tedavi ederiz.

Yetişkinlerde Prizmatik camlar, göze hareke veren kaslara botoks enjeksiyonu veya şaşılık cerrahisi ile hastanın hem göz kayması hem de çift görmesi ortadan kaldırılabilir. Yetişkin yaşlarda şaşılık cerrahisi sonrası beynin adaptasyon merkezinin, gözlerin yeni pozisyonuna uyum kabiliyeti azalabilir. Bundan dolayı şaşılık ameliyatı sonrası dahi çift görme ortaya çıkabilir. Yetişkinlerde bu açıdan ameliyat öncesinde cerrahiye uygunluk değerlendirmesi ve bilgilendirmesi oldukça önemlidir. Nörolojik adaptasyon probleminde bir süre bekleriz düzelmeyen vakalarda prizmatik camlar gibi ek tedaviler planlanır.

Değerli okuyucu! Aşağıda şaşılık ile ilgili sık sorulan sorulara geçmeden önce sizin için faydalı olacağını düşündüğüm bir kaç yazıyı da burada paylaşıyorum. Linklere tıklayarak hem sizin hem çocuğunuzun göz sağlığı ile ilgili daha çok bilgi edinebilirsiniz. Gözünüzün parıltısının hiç kaybolmaması temennisi ile...

Bebeklerde Görme Gelişimi

Göz Sağlığımızı Korumak İçin Günlük Hayatta Yapılacaklar

Göz Sağlığı Hakkında Sık Sorulanlar

Şaşılık ile İlgili Sık Sorulan Bazı Sorular

Şaşılık aileden mi gelir?

Şaşılığın aileden gelen bir rahatsızlık olduğu kısmen doğrudur. Ancak nadirdir. Ailede gözde kayma olan varsa çocuklarında da gözde kayma olma ihtimali artmaktadır. Ancak 2 yaşından sonra görülen şaşılıklarda genellikle neden göz bozukluklarıdır.

Şaşılık ameliyatı ne kadar sürer?

Göz kayması ameliyatı süresi, müdahale edilen kas sayısına göre değişkenlik gösterir. Bununla beraber ortalama 1 saat sürdüğünü söyleyebiliriz. Şaşılık ameliyatı olanlar, ameliyattan 6 – 7 gün sonra günlük yaşantılarına rahatlıkla dönebilirler. Gözlerdeki kızarıklık yaklaşık 3-4 hafta sürer, damla kullanımı ile birlikte zamanla azalır.

Şaşılık ameliyatı kaç yaşında yapılır?

Kesin bir yaş yoktur. Tipine göre çok erken de yapılabilir. Mesela 1 yaşına gelmeden. Yada kapatma tedavisi bittikten sonra yapılır.

Çalışma Saatleri

Hafta İçi : 9:30-18:00 - Cumartesi: 10:00-17:00

Prof. Dr. Yüksel Totan

Editör

Prof. Dr. Yüksel Totan

Göz Hastalıkları Uzmanı

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Güncelleme Tarihi: 3 Ekim 2018

    Soru Sor
Prof. Dr. yüksel totan


Prof. Dr. Yüksel Totan'ı Yakından Tanıyın
TOP