Bebeklerde Görme Gelişimi

Görme Gelişimi Anne Karnında Başlar

Hamileliğiniz sırasında sağlıklı olmanız bebeğinizin vücut ve akıl gelişimi kadar gözlerinin ve görmesinin gelişimi için de son derece önemlidir. Bu nedenle, gebeliğinizi takip eden kadın-doğum uzmanının tavsiyeleri doğrultusunda beslenmeniz ve yeterince dinlenmeniz gereklidir. Ayrıca, gebelikte sigara ve alkol tüketimi bebeğinizin göz sağlığını ve görme gelişimini de olumsuz etkiler. Sigara dumanındaki toksik maddeler anne karnındaki bebeğe ve gözünün normal gelişimine zarar verebilir.

Doğumdan Sonra Görme Nasıl Gelişir?

Doğumdan 1 ay sonra, göz doktorunuz doğuştan katarakt gibi ciddi göz problemlerini erken teşhis etmek için, bebeğinizin gözlerini muayene etmelidir. Bunlar nadir olmasına rağmen, bebeğinizin görmesini korumak için erken teşhis ve tedavi edilmelidir. Yenidoğan bebeğiniz sadece siyah-beyaz ve gri tonlarda görür. Çünkü, görmeyi sağlayan retina ve beyindeki görme merkezi yeterince olgunlaşmamıştır. Ayrıca, yeni doğmuş bir bebeğin gözleri kendisine yakın nesnelere yeterince odaklanamadığı için net göremez. Fakat, bebekler doğumdan sonraki birkaç gün içinde, annelerinin yüzüne bakmayı başkalarına göre daha çok tercih eder. Bunun nedeni, anne yüzünün büyük ve hep aynı şekilde olmasıdır.

Bu nedenle, bebeğinizle göz temasının devam etmesi için saç şeklinizi ve yüzünüzün görünüşünü değiştirmekten kaçının.

Bir Aylık Bebeğinizin Görme Düzeyi

Bir aylık bebeğin gözleri ışığa karşı pek hassas değildir. Doğumdan sonraki birinci ayda, bebeğinizin ışığın varlığını algılaması için gerekli olan ışık miktarı Sizden 50 kat fazladır. Buna karşı yenidoğan bebeklerde renkli görme yeteneği hızlı gelişir. Doğumdan bir hafta sonra kırmızı, turuncu, sarı ve yeşil renk görülebilir. Fakat mavi ve menekşe rengi farketmesi biraz daha zaman alır.

Bebeğinizin gözlerinde hafif bir şaşılık olabilir. Fakat büyük açılı ve sabit bir kayma görürseniz mutlaka bir göz doktoruna danışmanız gerekir.

Bebeğinizin görme gelişimini uyarmak için odasını parlak ve açık renkler ile kaplayın. Birbirine zıt renkli ve şekilli resimler ve eşyalar yerleştirin.

2-3 Aylık Bebekte Görme Gelişimi

Bu dönemde birçok ilerleme olur. Bebekler bu dönemde daha net görür ve her iki göz hareketi daha uyumlu olup önceki hafif şaşılıkları düzelmeye başlar. Bebeğiniz bu aylarda hareketli nesneleri takip etmeli ve gördüğü şeyleri yakalamaya çalışmalıdır. Ayrıca, kafasını oynatmadan gözlerini bir nesneden diğerine çevirmeye başlarlar. Artık gözleri ışığa karşı daha duyarlıdır. Bu yüzden uykuda iken odasının ışıklarını biraz daha kısmak gerekir.

Bebeklerde çok nadir de olsa göz kanseri gibi ciddi sorunların erken teşhis ve tedavisi için, doğumdan sonraki ilk 3 ayda mutlaka göz bebekleri büyütülerek yapılacak retina muayenesi gereklidir.

4- 6 Ay Arası Görme Gelişimi

Bu dönemde görme netliği çok iyi bir düzeye ulaşır. Doğumda %5 olan görme derecesi 6 aylıkken yaklaşık %80 olur. Renkli görme bir yetişkine benzer olur ve gökkuşağının tüm renklerini görür. Hareketli nesneleri gözleriyle daha hızlı takip edebilir daha iyi bir el-göz koordinasyonuna sahiptir. Bu sayede nesneleri hızlı bir şekilde toplayıp ağızlarına götürebilirler.

Altı aylıkken bebeğinizin ilk kapsamlı göz ve görme muayenesi yapılmalıdır.

Bu muayenede şaşılık ve bebeğinizin gözlük ihtiyacı olup olmadığı değerlendirilir. Fakat, prematüre doğan bebekler, gelişme geriliği olanlar, ailesinde göz hastalığı olanlar, belirgin şaşılığı veya yüksek miyop-astigmat ve hipermetropisi olan bebeklerin 6 aydan daha önce detaylı göz muayenesi olmaları gerekir.

7-12 Ay Arası Görme Gelişimi

Bebeğiniz artık emeklemeye başladığı için vücut ve göz yaralanmalarına karşı dikkatli olmalı, temizlik malzemelerine ulaşması engellenmelidir. Bu dönemde bebeklerin görmesi daha da netleştiği için el ve vücut koordinasyonu gelişmeye başlar. Bu dönemde bebeğinizin göz rengi de değişebilir. Doğuşta açık renkli mesela mavi olan göz rengi yeşil veya kahverengine ya da ela renge dönebilir. Bu dönemde bebeğinizin gözlerinin düzgün ve birbiriyle uyumlu bakıp bakmadığı çok önemli bir konudur.

Bebeğinizde sürekli olarak bir gözde kayma sorunu olduğunu düşünüyorsanız, en kısa zamanda göz doktoruna başvurmalısınız. Çünkü, bebeklik çağında şaşılık sorunu zamanında teşhis ve tedavi edilmezse ciddi göz tembelliğine neden olabilir. Çocuklarda görülebilen rahatsızlıklar için Çocuk Göz Hastalıkları sayfama göz atmanızı öneririm. Gözünüzün parıltısının hiç azalmaması temennisi ile...

Çalışma Saatleri

Hafta İçi : 9:30-18:00 - Cumartesi: 10:00-17:00

Prof. Dr. Yüksel Totan

Editör

Prof. Dr. Yüksel Totan

Göz Hastalıkları Uzmanı

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Güncelleme Tarihi: 14 Aralık 2018

    Soru Sor
Prof. Dr. yüksel totan


Prof. Dr. Yüksel Totan'ı Yakından Tanıyın
TOP