GENEL

Görme konusunda sıkıntı yaşayan, Göz tansiyonu yüksek olan hastalar yada gözündeki bir iltihap sonucunda gözünde katarakt oluşan kişiler mutlaka katarakt ameliyatı olmalıdır. Bu konuda Katarak ve Tedavisi hakkındaki yazıma da göz atmanızı öneririm.

Evet, 6 aydan ve altı bebeklerdeki şaşılığın en sık nedeni hipermetropidir.

Hayır. Mesela göz tansiyonu hastaları geç dönemlere kadar çok iyi görebilirler, ancak fark edildiğinde artık kaybolan yeti geri getirilemez. Bu sebeple özellikle 40 yaşından sonra düzenli olarak göz muayenesi yaptırmanız göz sağlığınız açısından büyük önem arz eder.

Ortak kullanılan makyaj malzemeleri bazı göz hastalıklarının bulaşmasına sebep olabilir. Örneğin göz nezlesi. Göz Sağlığını Korumak İçin Neler Yapmalıyız? yazımı okumanızı tavsiye ederim.

Böyle bir durum olduğunda ilk 50 dakika içinde hemen doktorunuza başvurmalısınız. Çünkü her geçen dakika gözde kalıcı hasarların oluşmasına sebep oluyor.

Gözünüzde

  • Kaşıntı,
  • Sulanma,
  • Ağrı, Okumada zorlanma,
  • Gözleri kısarak bakma yada odaklanma problemleri yaşıyorsanız

bunlar bir göz hastalığı belirtisi olabilir. Bir göz muayenesi olmanız göz sağlığınız açısından önemlidir.

Gözlerinizi şiddetli şekilde ovmayın. Klima, Saç kurutma makinesi gibi pervaneli hava üfleyen aletlerden gözlerinizi uzak tutun. Rüzgarlı günlerde gözlük takın. Ayrıca detaylı bilgi için Göz Kuruluğu Tedavisi yazımı okumanızı öneririm.

6 yıllık tıp eğitimi, sonrasında 4 yıllık uzmanlık eğitimi, en az 2 yıllık zorunlu hizmetin ardında Göz doktoru yada göz uzmanı ünvanı kazanılır. Bu durumda bakıldığında en erken 30 yaşında "Göz Hastalıkları uzmanı" olunabilmektedir. Gözü ve görme ile ilgili hem tıbbi hem cerrahi hem de optik alanlarında tüm yaklaşımları sağlama yetkisine sahip tek meslek dalı göz uzmanlığıdır.

ÇOCUK GÖZ

Bebeğinizin göz muayenesini 1 yaşına kadar yaptırın. Eğer erken doğum gibi bir durum söz konusu oldu ise ilk 4-6 hafta arasında göz muayenesi yapılmalıdır. Bu konuda daha detaylı bilgi için Çocuklarda Görme Gelişimi yazıma göz atabilirsiniz.

Gözlük taksanızda takmasanız da genelde ergenlik döneminde göz numarasında artış devam eder. Ancak ne kadar erken yaşta gözlük takılmaya başlarsa görme gelişimi o kadar iyi olur. Ergenlikten sonra çocuğunuzun göz numarası sabitlenir.

Çocuğunuzu rutin olarak göz muayenesine götürün. Bununla beraber;

  • Çocuğunuzun gözlerinde öne fırlamış şeklinde bir görünüm varsa.
  • Çapaklanma oluyorsa.
  • Gözünde kayma olduğunu farketti iseniz.
  • Çocuğunuzun gözünde uzun süreli kızarıklık oldu ise.
  • Görme zorluğundan tek gözünü kapatarak kurtulmaya çalışıyor yada daha iyi görmek için başını yan doğru eğiyorsa.
  • Uykusu olmadığı halde gözlerini ovuyorsa.
  • Gözlerinde yaşarma oluyorsa.
  • Uzakta iken yüzünüzü seçmekte güçlük çekiyorsa
  • Göz kapağı düşükse

mutlaka bir göz doktoruna başvurun.

Çift görme ameliyattan sonra 2 - 4 haftaya kadar görülebilir. Ancak geçici bir durumdur. Gözler sonrasında normal görüşünü kazanacaktır.

Çocuğunuz bilgisayara yakından bakıyorsa zaten gözünde bir problem var demektedir. Bilgisayara yakından bakması bu durumu etkilemez. Ancak uzun süre, dikkatli ve yoğun bakış göz kırpma sayısını azaltır. Bu da kuruma, yanma, batma gibi sorunlara yol açar.

GLOKOM

Evet. Göz içi basıncı yüksek bir kişinin glokomlu olma ihtimali, diğerlerine göre çok daha fazladır. Ancak bu hep bu sonucu doğuracak diye bir şey söz konusu değildir. Konuyla ilgili daha fazla bilgi için Glokom yazımı okumanızı tavsiye ederim.

11-21 mm Hg arası normal kabul olarak edilebilir. Ama şunu unutmamak gerekir. Kornea kalınlığı, ölçüm yöntemi, ölçümün zamanı gibi bazı faktörler değerlerinizi etkileyecektir. Eğer tansiyon yüksek ise glokom riski var demektir.

Maalesef şunu görüyoruz ki, uygun aralıklarla glokom takibi yapılmıyor ise glokom takibi yapılan  ve tedavileri sürekli olarak düzenlenen hastalara göre görme kabiliyetinizi çok daha erken kaybedebiliyorsunuz. Bu yüzden glokom takibinizi asla ihmal etmeyin.

KATARAKT

Görme konusunda sıkıntı yaşayan, Göz tansiyonu yüksek olan hastalar yada gözündeki bir iltihap sonucunda gözünde katarakt oluşan kişiler mutlaka katarakt ameliyat olmalıdır. Ayrıca bu konuda Katarakt Tedavisi hakkındaki yazıma da göz atmanızı öneririm.

En başta doktorunuzun vermiş olduğu talimatları uygulayın. Enfeksiyon riski oluşturabilecek durumlardan kaçının. Bunun için gözünüze su yada yabancı bir cismin kaçmamasına özen gösterin. Elle temastan uzak durun.

Katarakt dışında gözünüzde bir problem yoksa görme yetinize yeniden kavuşursunuz.

Çalışma Saatleri

Hafta İçi : 9:30-18:00 - Cumartesi: 10:00-17:00

Prof. Dr. Yüksel Totan

Editör

Prof. Dr. Yüksel Totan

Göz Hastalıkları Uzmanı

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Güncelleme Tarihi: 27 Eylül 2018

    Soru Sor
Prof. Dr. yüksel totan


Prof. Dr. Yüksel Totan'ı Yakından Tanıyın
TOP