Keratokonus

keratokonus tedavisiKeratokonus, yuvarlak olan korneanın incelerek koni şekline dönmeye başladığı ilerleyici bir göz hastalığıdır. Koni şekline dönerken gözlüğe rağmen net görememe ve çarpık görmeye neden olur. Çoğunlukla 20 yaş civarında başlar ve her iki gözde aynı veya farklı zamanda oluşur.

Keratokonus Belirtileri

Kornea şekil bozuldukça gittikçe artan miyopi ve düzensiz astigmatizmaya bağlı çarpık ve bulanık görme ortaya çıkar. Ayrıca parlama ve ışıklardan rahatsızlık da oluşabilir. Hastalar ilk yıllarda sık sık gözlük numarasının büyüdüğünden şikayetçidir.

Keratokonus  Nedenleri

  • Keratokonus gelişmesi için genetik bir yatkınlık olduğu ve aynı ailenin birden fazla üyesini etkileyebildiği bilinmektedir.
  • Ayrıca, aşırı olarak güneşe (ultraviyole ışınlarına) maruz kalmak, çok sık gözümüzü kaşımak ve göz üzerinde iyi yerleşmemiş kontakt lensler de keratokonus oluşmasında önemlidir.

Gözümüzü sürekli ve sık sık kaşımanın nedenleri çoğunlukla göz alerjileridir. Ayrıca, yapılan testlerde keratokonus erken dönemde teşhis edilmişse, sık olarak gözlerinizi kaşımak ve ovuşturmak keratokonusu kötüleştirebilir.

Keratokonus Tedavisi

Keratokonusun başlangıcında gözlük veya yumuşak kontakt lensler ile görüş netliğiniz sağlanabilir. Ancak keratokonus ilerledikçe ve kornea incelip şekli düzensiz hale geldikçe, gözlük ve yumuşak kontakt lensler ile net görme sağlanamaz. İlerleyen keratokonus tedavisinde hastaya ve korneanın topografisine göre aşağıdaki tedaviler uygulanabilir.

  • Kornea çapraz bağlama (CXL)
  • Özel yumuşak kontakt lensler
  • Gaz geçirgen sert kontakt lensler
  • "Piggyback" kontakt lensler
  • Hibrid kontakt lensler
  • Skleral ve yarı skleral lensler
  • Protez kontakt lensler
  • İntacs
  • Topografi kılavuzlu kondüktif keratoplasti
  • Korneal nakli

Kornea çapraz bağlama

Bu tedavi kornea dokusunu güçlendirerek korneanın konikleşmesini durdurmak için, yani keratokonusun kötüleşmesini önlemek için yapılır. Tedavi sırasında önce korneaya riboflavin (bir tip B vitamini) solüsyonu uygulanır ve sonra kornea belirli miktarda ultraviyole (UV) ışığına maruz bırakılır. Riboflavin UV yardımıyla kornea içindeki bağ dokusu iplikleri arasında ek bağlar oluşturarak korneanın daha güçlü ve sert olmasını sağlar.

Kornea çapraz bağlama yönteminin hamileler, emziren kadınlar, 14 yaşından küçük ve 65 yaşdan büyük hastalarda yeterince güvenli olup olmadığı bilinmemektedir.

Keratokonus hastalarında, kornea çapraz bağlama tedavisi sonrası en sık görülen yan etkiler, bulanık görme, iltihaplanma, göz kuruluğu, göz ağrısı ve ışık rahatsızlığıdır.

Kornea çapraz bağlama tedavisi keratokonusun kötüleşmesi ve keratoplasti (kornea nakli) ihtimalini önemli ölçüde azaltır. Ayrıca, diğer keratokonus tedavileriyle birlikte de uygulanabilir.

Özel yumuşak kontakt lensler

Hafif-orta dereceli keratokonus için özel olarak tasarlanmış kontak lenslerdir. Bu lensler kornea topografisine göre kişiye özel olarak üretilir. Yüksek miyop ve astigmatizmayı düzeltir. Gaz geçirgen sert kontak lensler veya hibrid kontakt lenslere göre kullanımı daha rahattır. Göz üzerinde kaymadan durması için normal yumuşak lenslere göre çapı daha büyüktür.

Gaz geçirgen sert kontakt lensler

Gözlük veya yumuşak kontakt lenslerin kullanılamadığı veya faydalı olmadığı keratokonus hastalarında gaz geçirgen sert kontakt lensler tercih edilir. Bu lensler kornea yüzeyini daha düzgün bir hale getirerek görüş netliğini artırır. Yumuşak lenslere göre gözdeki rahatsızlık hissi daha fazla olabilir.

"Piggybacking" kontakt lensler

Gaz geçirgen sert kontakt lensin verdiği rahatsızlığı azaltmak için bazen bu lensin altına ek olarak yumuşak kontak lens takılması denenebilir. Bu ikili lens sistemine "piggybacking" denir. Bu şekilde, gaz geçirgen sert lens daha az rahatsızlık verir ve daha kolay kullanılabilir. Yine de bu sistemin hasta tarafından uygulaması kolay değildir.

Hibrid kontakt lensler

Hibrid kontakt lensler, ortada yüksek düzeyde oksijen geçirgen sert lens yapısında yuvarlak bir alan ve bunun etrafında yumuşak lens yapısında halkasal bir bölgeden oluşur. Bu lensler özellikle keratokonus için tasarlanmıştır.

Skleral ve yarı skleral lensler

Büyük çaplı gaz geçirgen sert kontak lenslerdir. Lensin çapı gözün beyazına değecek kadar büyüktür. Bu lensler gaz geçirgen küçük çaplı standart sert kontak lenslere göre daha stabildir, çünkü korneanın tümünü kaplarlar.

Protez lensler

Çok ileri derecede keratokonus olan hastalarda, standart hibrid ve skleral sert lensler uygulanamıyorsa kişiye özel olarak tasarlanan gelişmiş bir skleral lens olan protez lensler faydalı olabilir. BostonSight PROSE ve EyePrintPRO protez lens markalarına örnek olarak verilebilir. Kornea topografisine uygun olarak, üç boyutlu modelleme ile kornea ve skleraya mükemmel uyacak şekilde üretilir.

Intacs

Plastik alaşımlı maddeden (polimetilmetakrilat) yapılmış yarım halkalardır. Kornea merkez alanının çevresinde kornea yüzeyinin altına yerleştirilir. Kornea topografisinde keratokonusun şekline ve dikliğine göre 1 veya karşılıklı 2 halka şeklinde yerleştirilir. Kornea dikliğini azaltarak keratokonusa bağlı miyopi ve astigmatizmayı azaltarak görüş netliğini artırır.

Kontak lens uygun olmayan veya hasta tarafından tercih edilmeyen durumlarda, Femtosaniye lazer ile yapılan günübirlik kısa süreli cerrahi işlemdir. İmplant halkaları gerektiğinde çıkarılabilir ve değiştirilebilir. Keratokonusun ilerlemesini durdurucu etkisi yoktur.

Keratoplasti (Kornea nakli)

Kontakt lensler ve diğer tedavilerin görmeyi düzeltmediği ilerlemiş keratokonus hastalarında son tedavi seçeneği, kornea naklidir. Kornea nakli sonrası yeterince net görmek için gözlük veya yumuşak kontakt lens kullanmanız gerekebilir.

Çalışma Saatleri

Hafta İçi : 9:30-18:00 - Cumartesi: 10:00-17:00

Prof. Dr. Yüksel Totan

Editör

Prof. Dr. Yüksel Totan

Göz Hastalıkları Uzmanı

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Güncelleme Tarihi: 12 Mart 2019

    Soru Sor
TOP