Hangi Durumlarda Mutlaka Göz Muayenesine Gitmeliyim?

acil göz muayenesi

Corona virüsünün dünyada hızla yayılıp Türkiye'ye de ulaşmasıyla, virüsün yayılmasını önleme amaçlı oldukça sıkı tedbirler alınmaya başlandı. Artık sosyal mesafemizi koruyor, gerekmedikçe dışarı çıkmıyoruz.

Sağlık çalışanları olarak bizler de, olması gerektiği gibi, günlük hayatımıza dair bir çok faaliyeti kısıtladık. Ancak hekimlik yeminin getirdiği sorumlulukla, gereken durumlarda maksimum seviyede tedbirlerimizi alarak hastalarımıza müdahale etmeyi sürdürüyoruz.

Diğer taraftan oluşan tablo bazı yanlış anlaşılmaları ve ihmalleri de bazen beraberinde getirebiliyor. Şunun özellikle altını çizmek gerekiyor ki bazı tedavi süreçlerini öteleyebilir ancak bazılarında ise asla erteleme yapamazsınız. Bazı hastaların bu ayrımı bilmemesi aslında beni bu yazıyı yazmaya sürükleyen etmen oldu.

Şimdi gelin bu durumlara bakalım.

Acil Göz Muayenesi Gerektiren Durumlar

  • Eğer hızla ilerleyen veya ani gelişen görme azalması ve görme kaybınız varsa
  • Bir gözünüzü kapattığınızda diğer gözünüzde kısmen perdeli veya karanlık görme( mesela karşıya bakarken alt yarıyı görememe) gibi durumlar oluyorsa
  • Bir göz ağrınız var. Fatak bu göz ağrısı ani gelişti ve geçmiyorsa veya görme azalması olduysa
  • Göz kızarıklığı ( kırmızı göz) ile birlikte gelen bir görmede azalma veya ışıktan rahatsız olma durumu ortaya çıktı ise
  • Bir anda ortaya çıkan veya çok hızlı gelişen çift görme gibi bir problem ortaya çıktı veya göz kayması (şaşılık) yaşadıysanız
  • Diğer gözünüzü kapattığınızda cisimleri yamuk/kırık görme gibi bir durum ortaya çıktı ise
  • Göz çevresinde ağrı veya baş ağrısı ile beraber bir görme azalması oldu ise
  • Özellikle bebek ve çocuklarda göz kapaklarında aniden oluşan ve büyüyen şişlik ve kızarıklık görüldü ise
  • Çocuklarda göz kayması veya az gördüğünü düşündürecek davranış değişiklikleri yaşandı ise mutlaka hızlı bir şekilde bir göz doktoruna muayene olmalısınız.
  • Bunların dışında kimyasal maddelerin (asit-alkali-çamaşır suyu gibi) göze kaçması ve her türlü göz ve göz kapağı yaralanmaları da oldukça hayatidir ve ihmale gelmemelidir.

Bu saydığımız durumlardan herhangi biri veya benzeri olduğunda beklemeksizin göz muayenesi olmanız gerekmektedir. Altını çizmemiz gereken nokta şudur; Önemli olan görme ile ilgili yukarıda saydığımız şikayetlerin uzun zamandır var olması değildir. Bu değişikliklerin birkaç günde hızla oluşmuş olması gerekmektedir. Aksi durumda göz muayenesini geciktirmeniz kalıcı olarak görme kaybı veya bazen körlüğe neden olabilmektedir.

Böyle bir durumdan şüpheleniyorsanız lütfen çekinmeden bizlere iletişim kanalları üzerinden ulaşın ve durumun aciliyetini beraber değerlendirelim. Müdahalenin ertelenebilirliği olduğu yada gerek duyulmadığı durumlarda hem sizin hem bizim sağlığımız açısından evden çıkmamak, beklemek en doğrusu olacaktır. Ancak geri dönülmez bir durumun varlığı söz konusu ise alınacak risk hem doktor hem hasta açısından artık kaçınılmazdır.

Sağlıklı ve güzel günlerde buluşmak dileğiyle...

Çalışma Saatleri

Hafta İçi : 9:30-18:00 - Cumartesi: 10:00-17:00

Prof. Dr. Yüksel Totan

Editör

Prof. Dr. Yüksel Totan

Göz Hastalıkları Uzmanı

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Güncelleme Tarihi: 25 Mart 2020

    Soru Sor
TOP