Katarakt

katarakt ameliyatı Katarak göz merceğinin herhangi bir nedenle saydamlığını kaybetmesi olarak bilinir. Bunun sonucunda önce görme kabiliyetinde yavaş yavaş azalmadan körlüğe kadar ilerleyebilecek bir dizi rahatsızlık gelişebilir. Kataraktın belirtilerinden tedavisine kadar detayları Katarakt Tedavisi yazımda anlatmıştım. Burada ise sık sorulan sorulara değineceğim.

Katarakt Hakkında Sık Sorulan Sorular

Katarakt Ameliyatı Hemen mi Yapılmalı Yoksa Biraz Beklemeli mi?

  • Hafif kataraktlar genellikle önemli bir görme problemine neden olmaz. Böyle bir durumda ameliyat önerilmeden önce kataraktınızın günlük işlerinizi yapmanızı ne kadar zorlaştırdığını görmek gerekir.
  • Ancak, kataraktınız kötüleşir ve araba sürme, okuma gibi aktivitelerinizi yaparken zorlanmaya başlarsanız, katarakt ameliyatının zamanı gelmiş demektir.

Katarakt Ameliyatı Sonrasında Kitap Okurken Gözlük Takmak Gerekiyor mu?

Günümüzde akıllı veya çok odaklı göz içi mercekleri ile katarakt cerrahisi sonrası gözlük olmadan kitap, gazete okumanız mümkündür.

Ameliyat öncesinde doktorunuzla konuşurken gözünüzün buna uygunluğunu mutlaka sorun.

Katarakt Ameliyatı Gece Görüşümü İyileştirir mi?

Evet, katarakt cerrahisi gece görüşünüzü ve gece araba sürme yeteneğinizi belirgin olarak iyileştirir. Çünkü kataraktın ilk belirtilerinden biri gece görüş yeteneğinin azalması, ışıklar etrafında halkalar oluşması ve kamaşma hissidir.

Katarakt Ameliyatı Göz Tembelliğini Düzeltir mi?

Göz tembelliği (ambliyopi) görünür bir göz hastalığı olmamasına rağmen, gözlük veya kontakt lenslerle bile normal görme seviyesine ulaşılamamasıdır. Göz tembelliğinin en yaygın nedeni, yüksek miyop, hipermetrop veya astigmatizma olmasıdır. Buna bağlı olarak bazen şaşılık olabilir. Şaşılık da göz tembelliği yapan ve sık rastlanılan bir nedendir. Bazen doğumdan sonra fark edilen bebeklik kataraktı da göz tembelliği yapabilir. Göz tembelliği bebeklik veya erken çocukluk döneminde başlar ve genellikle sadece bir gözde olsa da bazen her iki gözü de etkileyebilir. Konuyla ilgili detaylı bilgiye Göz Tembelliği yazımdan ulaşabilirsiniz.

Erişkin yaşta yapılan katarakt ameliyatı tembel olan gözde görmeyi kısmen iyileştirebilir. Buna rağmen, bebek ve çocuklarda zamanında yapılan katarakt ameliyatı göz tembelliğinin tedavisinde çok daha etkili ve yüz güldürücüdür.

Göz Tansiyonu Varsa Katarakt Ameliyatı Yapılabilir mi?

Evet, göz tansiyonu hastalığınız (Glokom) varsa katarakt ameliyatı olabilirsiniz. Aslında, bazen katarakt ameliyatı sonrası göz tansiyonu azalabilir ve kullandığınız göz tansiyonu ilacınızın sayısını azaltabilir. Ayrıca, katarakt ameliyatı ile beraber glokom ameliyatı da yapılabilmektedir.

Bununla birlikte, katarakt cerrahisi geçiren hastaların ve özellikle önceden göz tansiyonu hastalığı (glokom) olanların katarakt ameliyatı sonrası göz tansiyonu yükselmesi riski nedeniyle ilk günlerde takipleri daha dikkatli olarak yapılmalıdır.

Katarakt Cerrahisi Göz Önünde Gezen Siyah Noktaları Etkiler mi ?

Katarakt cerrahisi sonrasında görmeniz çok daha net olduğu için, göz önünde gezen siyah noktalar ameliyat öncesine göre daha belirgin ve görünür hale gelebilir. Küçük siyah noktalar Sizi çok rahatsız etmez. Fakat büyük ipliksi siyahlıklar varsa ve günlük işlerinizi yapmanızı zorlaştırıyorsa, bunlardan nasıl kurtulabileceğiniz konusunda bir göz doktoruna danışmanız faydalı olacaktır.

Göz önünde gezen siyah noktalarla ilgili daha geniş bilgi için aşağıdaki yazımı okumanızı öneririm. https://yukseltotan.com/goz-onunde-gezen-siyah-noktalar/

Katarakt Cerrahisi Göz Kuruluğuna Neden Olur mu?

Hayır, katarakt cerrahisi göz kuruluğuna neden olmaz. Fakat, önceden var olan kuru göz problemi katarakt cerrahisi sonrasında daha net görmemizi engelleyebilir. Bu nedenle, katarakt ameliyatı öncesinde yapılan göz muayenesinin sonucuna göre, bazen ameliyat sonrası suni göz yaşı damlası kullanmanız istenebileceği gibi bazen de önce kuru göz tedavisi olmanız ve sonrasında katarakt ameliyatı olmanız tavsiye edilebilir.

Katarakt Cerrahisi Astigmatizmayı Düzeltebilir mi?

Evet, modern katarakt cerrahisinde göz içine yerleştirilen torik mercek denilen özel bir lens ile astigmatizmayı da düzeltmek mümkündür. Böylece astigmatizmanız kalıcı ve güvenli olarak tedavi edilmiş olur.

Astigmatizma katarakt cerrahisinden sonra hala bulanık görmenize neden oluyorsa, lazer ile de astigmatizmanız düzeltilebilir.

Lazer Miyop - Astigmat Cerrahisi Sonrası Katarakt Ameliyatı Olabilir miyim?

Evet, daha genç yaşlarda lazerle gözlüklerinden kurtulan kişiler ileri yaşta katarakt olduklarında herkes gibi rahatlıkla katarakt ameliyatı olabilirler. Fakat, katarakt ameliyatı sırasında göz içine yerleştirilen merceğin numarasının doğru hesaplanabilmesi için, lazer miyop-astigmat cerrahisinden önce, önceki göz muayene kayıtlarınızın bilinmesi gerekli ve çok önemlidir.

Katarakt Ameliyatı Sonrası Denize Girilir mi?

Katarakt ameliyatı sonrası denize veya havuza girilmez. Bu enfeksiyon riskini artıracaktır. Girilme zamanı doktor ile kararlaştırılmalıdır.

Katarakt Hakkında Sorulan Diğer Sorular

Evet, ameliyat edilmeyen kataraktlar zamanla görmenizi daha da azaltarak körlüğe neden olabilir. Yani, evinizden dışarı çıkıp dolaşmanızı ve televizyon seyretmenizi dahi engelleyebilir.

Fakat, kataraktın neden olduğu körlük geçici olup, ameliyat sonrası ortadan kalkar ve tekrar faydalı görüşünüze kavuşursunuz. Hatta ameliyattan sonra gözlüksüz olarak araba kullanabilirsiniz.

Bununla birlikte, katarakt ameliyatından en iyi sonucu elde etmek için körlük derecesine kadar beklemeden ameliyat olmanızı tavsiye ediyoruz. Zira, çok ilerlemiş ve çok sert kataraktların sebep olabileceği ameliyat riskleri daha sık ve muhtemeldir.

Katarakt ameliyatı süresi 6 ila 20 dakika arasıdır.

Hayır, katarakt ameliyatı sırasında acı hissedilmez. Buna rağmen, bazı hastalara ameliyat öncesinde rahatlamasına yardımcı olmak için hafif bir yatıştırıcı verilebilir veya ameliyat sırasında damardan ek ilaç uygulanabilir.

Ameliyat sırasında kataraktlı ve görevini yapamayan göz içi merceğiniz alınarak yerine yapay mercek takılmaktadır. Ameliyat öncesi seçtiğiniz yapay mercek akıllı, yani yakın görmeyi de düzelten çok odaklı özellikte değilse, katarakt ameliyatından sonra okuma gözlüğüne bazen de araba sürmek ve televizyon seyretmek için uzak gözlüğüne ihtiyacınız olacaktır. Yani katarakt ameliyatı sonrası yakını görememe probleminiz devam edecektir.

Ancak, ameliyat sırasında akıllı veya çok odaklı göz içi merceği yerleştirilen kişilerin çoğu günlük işlerinin tamamına yakınını gözlüksüz olarak yapabilmektedir.

Katarakt ameliyatı sonrası gözlük alırken en iyi görüş rahatlığını sağlamak için, gözlükçünüzden yansıma önleyici, güneşte kararan (fotokromik) ve ultraviyoleyi geçirmeyen gözlük camlarından istemelisiniz.

Katarakt cerrahisinden aylar ya da yıllar sonra, az sayıda kişide lens kapsülünün arka kısmı bulanık hale gelir ve bulanık görmeye neden olur.

Bu durum arka kapsül opaklaşması olarak bilinir ve YAG lazer kapsülotomi denilen işlemle kolaylıkla tedavi edilebilir. Bu lazer uygulaması ile net görüşünüzü tekrar kazanabilirsiniz.

Ameliyatsız katarakt tedavisi henüz modern tıpta seçenekler arasında yer almamaktadır. Kataraktın yegane tedavi yöntemi cerrahidir.

Her iki gözünüzde de katarakt varsa, standart olarak önce bir gözde yapılır ve birkaç gün veya 1 hafta sonra ikinci gözde yapılır. Bunun temel nedeni, çok nadir de olsa iki gözün de enfeksiyon riskine maruz kalmaması ve ilk ameliyattan sonra gözlüksüz net görüş sağlanamadığı durumda diğer gözün ameliyatından önce tekrar planlama yaparak ikinci gözde daha net bir görüş elde edilebilmesi içindir.

Bununla birlikte, modern katarakt cerrahisi son derece güvenli ve sonuçları yüz güldürücü olduğundan, bazı cerrahlar;

  • iki gözün de en kısa zamanda iyi görmeye kavuşması,
  • Hastanın normal yaşamına ve işine daha çabuk dönmesi,
  • Ameliyat olmayan kataraktlı göze bağlı dengesiz görme olmaması
  • Uzak mesafeden gelen hastaların aynı yorgunluğu tekrar yaşamaması gibi nedenlerle uygun hastalarda iki gözü de aynı anda sırayla ameliyat yapmayı tercih edebilir.

Katarakt ameliyatı olanlarda ilk saatlerde yanma batma sulanma hissi normaldir. Bazen kanlanma da olur. Bir süre sonra tüm bunlar kaybolur.

Hayır. Katarakt ameliyatı yatış gerektirmez. Sadece diğer gün göz muayenesi için kontrole gelmeniz gerekir.

Katarakt ameliyatı iyileşme süresi 7 ila 15 gün arasıdır. Bu süre içerisinde iyi derecede görme kabiliyetine kavuşursunuz. 30 gün sonunda ise tamamen iyileşme sağlanır.

Katarakt ameliyatı sonrası bulanık görme ilk günlerde normaldir. İlerleyen günlerde görmeniz netleşecek ve 15 ila 30 gün arasında ideal seviyesine tamamen ulaşmış olacaktır.

Çalışma Saatleri

Hafta İçi : 9:30-18:00 - Cumartesi: 10:00-17:00

Prof. Dr. Yüksel Totan

Editör

Prof. Dr. Yüksel Totan

Göz Hastalıkları Uzmanı

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Güncelleme Tarihi: 3 Aralık 2019

    Soru Sor
TOP