Göz Kuruluğu Hastalığı

göz kuruluğu hastalığı

Göz kuruluğu hastalığı tedavisi ve sebepleri hakkında bir seri yazı yazmış ve gözde kurumaya dair detaylı bilgi vermiştim. Bu yazımda ise daha spesifik bir konuya değinmek istiyorum.

Göz Kuruluğu

Önceki yazılarımda da anlattığım gibi göz yaşı yeteri kadar üretilmez ise yada üretilen göz yaşının kalitesinde problem var ise göz kuruluğu oluşur. Bazen iltihabi durumlar da göz yaşı kuruluğuna etki eder.  Ülser, ağrı ve ileri safhalarda görme kaybına dahi sebep olabilir.

Göz Kurluğu Hastalığı Kimlerde Daha Sık Görülür?

Her yaş ve her cinsiyette görülür. Ancak hormonlardaki değişimle birlikte 40 yaş üstü kadınlarda göz yaşı üretimi azalabilir. Bu sebeple göz yaşı kuruluğu en sık 40 yaş üzerindeki kadınlarda görülür.

Yaş ilerledikçe göz yaşı kuruluğunda da artış olur. Bunun sebebi de menopozdur. Menopoz göz kuruluğunu artıran bir nedendir.

Göz Kuruluğu Nasıl Tedavi Edilir?

Göz kuruluğu tedavisinde genelde ilaçları tercih ederiz. En sık kullandıklarımız suni göz yaşı damlalarıdır. Genelde ilk ve orta seviyedeki göz kuruluğu için yeterli bir uygulamadır. Daha ileri seviyelerde kortizonlu ve bağışıklığı baskılayıcı damlalara başvurulur. Ancak ehil bir doktor tarafından ve belirtilen ölçülerde kullanılmalıdır. Yan etkileri mevcuttur. Bazı durumlarda ise punktum tıkacı gibi göz yaşı kanalı tıkaçları kullanabiliyoruz.

Ayrıca günlük hayatta göz kuruluğunu önlemek için yapabileceğiniz bazı uygulamalar vardır. Bunlar göz kuruluğu tedavisi için değildir. Ancak gözde rahatlatıcı etki gösteren uygulamalardır. Detaylarını Göz Kuruluğuna Ne İyi Gelir yazımdan okuyabilirsiniz.

Genel göz bakımına ilişkin ise  Göz Sağlığını Korumak İçin Neler Yapmalıyız başlığı ile bir yazı hazırladım. Göz atmanızı tavsiye ederim.

Gözünüzün parıltısının hiç azalmaması temennisi ile....

Çalışma Saatleri

Hafta İçi : 9:30-18:00 - Cumartesi: 10:00-17:00

Prof. Dr. Yüksel Totan

Editör

Prof. Dr. Yüksel Totan

Göz Hastalıkları Uzmanı

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Güncelleme Tarihi: 27 Nisan 2019

    Soru Sor
TOP